10 esküvőszervezési tipp -avagy hogyan tervezd meg a dekorációt könnyedén

10 esküvőszervezési tipp -avagy hogyan tervezd meg a virágdekorációt könnyedén

Olyan esküvőszervezési tippeket osztok meg veled, aminek segítségével sokkal könnyebben és magabiztosabban állhatsz neki az esküvői dekoráció átgondolásának. Akkor se idegeskedj, ha nincs konkrét elképzelésed, esküvői dekorosként az a dolgom, hogy fogjam a kezedet ebben a helyzetben és segítsek neked eligazodni az esküvői virágok, olykor komplikált világában.

1. nem baj, ha nem tudsz mindent

A személyes találkozókon mindig megkérdezem, hogy van-e kedvenc virágod, vagy van-e konkrét fajta, amit szeretnél viszontlátni a dekorációban. Ilyenkor a menyasszonyok többsége pironkodni kezd, mert tudja a virágneveket. Semmi baj ha nem tudod ezeket, hiszen eddigi életed során valószínűleg nem is igazán volt szükséged erre a tudásra. 🙂 Az én dolgom, hogy ezekről tájékoztassalak téged, és olyan virágokat mutassak, amik legjobban illenek a dekorációhoz. 

A találkozó előtt érdemes lementened néhány olyan virág vagy csokor képet ami tetszik, ez alapján már el tudok indulni, hogy milyen típusú virágokat ajánljak neked. 

2. Az esküvő kettőtökről szól

…És ezt kell  tükröznie a dekorációnak is. A dekorációt elsősorban nektek és értetek készítjük el. A vendégeknek való megfelelés csupán sokadik a listán. Olyan dekorációt kérjetek, ami nektek tetszik. Ha úgy érzitek, hogy egyszerre túl sok hullám csap össze a fejetetek felett és kezd kicsit sokká válni a szervezés, érdemes minél jobban leegyszerűsíteni a dolgokat és visszatérni az alapokhoz. Tegyétek fel a kérdést magatoknak: Ti mit szeretnétek, ha nem kéne mindenkinek megfelelni?

3. Légy nyitott az újdonságokra és alternatívákra

Mindig azt szoktam mondani, hogy ha a virágokról van szó, rá vagyunk bízva az Anyatermészetre. 

Amikor összeállítom a virágdekoráció terveit, mindig maximalista szemlélettel kezdek neki: ami azt jelenti, hogy ha kell, a világvégéről is felkutatom neked azt az árnyalatú rózsát, ami a legjobban harmonizál a megálmodott színpalettához. Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a természet nem Pantone színkódokkal dolgozik. 🙂 Vagyis előfordulhatnak minimális eltérések színárnyalatban, formában. 

Továbbá a szezonalitás sem elhanyagolható tényező. Például az esküvők nagy kedvence, a bazsarózsa főszezonja csak néhány hétig tart (április-májustól, június végéig). Ilyen esetekben fel vagyok készülve olyan alternatív virágfajtákkal, amik kinézetben, stílusban, hangulatban hasonlítanak a vágyott virághoz.

4. Ne félj a színektől

A virágokkal csodásan megjeleníthetünk egyedi, vagy akár meghökkentő színpalettákat is. Merj élénkebb színű díszekben is gondolkodni. Szinte egyeduralkodónak számít a pasztell színvilág, ha esküvőről van szó. Attól, hogy mindenki másnak ilyen színekben pompázik az esküvője, te lehetsz bátor. Nem muszáj a teljes színpalettának feltünő színekből állnia, már az is egyedi tud lenni, ha egy-egy erősebb, kontrasztosabb színfolt van a virágok között.

Amennyiben nyitottak vagytok rá, mindig igyekszem ilyen típusú ötletekkel egyedivé tenni, a nektek tervezett színpalettát.

5. Ha limitált a költségvetés

Ha van egy bizonyos büdzsé, amit tartani szeretnétek, akkor érdemes a főbb virágdíszekre koncentrálni. Ilyenek az asztalok, főasztal, csokrok, ceremónia dekoráció. Limitált költségvetésnél ne aprózd el a rendelkezésre álló összeget, kevésbbé fontos dekorációkra mint például, dekoráció az összes vendég székére, vagy autódekoráció.

6. Tervezd meg előre a virágokra szánt összeget

Jó általános iránymutató, hogy a dekorációra érdemes a teljes esküvői költségvetés 15-20%-át szánni. A catering és a helyszín után, ez az egyik legmagasabb befektetést igénylő eleme az esküvőnek. Kezeljétek nyíltan a költségvetést, és én boldogan elmondom nektek, hogy mi az ami belefér az adott keretbe.

7. ne becsüld alá a virágok és a dekoráció fontosságát

A virágok és a dekoráció határozzák meg az esküvő hangulatát, legalábbis nagy részben járulnak hozzá. Ezekkel jelezzük a külvilág felé, hogy itt egy formális esemény zajlik. A vendégek is a dekoráció alapján alkotnak képet és véleményt az esküvőtökről. Nem mellesleg a képeken is megmaradnak emlékként. Az esküvőt követően a vendégek akár haza is vihetik emlékbe a virágokat, tehát nem vesznek kárba.

8. Az apró kiegészítők fontossága

Fontos, hogy az asztalon a virágok mellett, a kiegészítők is szerepet kapjanak.  Ezért minden asztaldekorációba elhelyezünk több gyertyát és mécsest. Ezek páratlan hangulatot teremtenek, főleg az esti vacsoránál. Ami az egyéb kiegészítőket és tárgyakat illeti, ezeknek a megjelenítésére is odafigyelek. Egy jól megválasztott színű textilszalvéta, egy szép vagy öteletes asztalszám, elképesztően sokat hozzátehet a látványhoz. 

Bízz a tanácsainkban ha az apró kiegészítőkről van szó. Ezekről mindig mutatok neked képeket, inspirációkat, hogy el tudjátok képzelni, hogyan fog kinézni majd a dekorációban.

9. Néha engedd át az irányítást és ne izgulj

Az esküvői dekoráció és virágkötészet egy kreatív, művészeti ág. Ezért nem érdemes egyetlenegy típusú virágra, virágszál mennyiségre, Pinterest képre rágörcsölnöd. Ha mutatsz néhány inspirációs képet (5-6 db), ezek alapján már képet kapok arról, hogy milyen stílus tetszik, vagy nem tetszik nektek. A személyes konzultáció célja szintén az, hogy megismerjelek titeket, mert a személyes benyomások alapján még jobban látom, hogy milyen a személyiségetek, ezáltal mi az ami tetszhet nektek a dekorban.

10. Ne higgy el mindent, amit pinteresten látsz

A Pinteresten látható képek többsége amerikai esküvőket mutat be, ahol a virágok elérhetősége és a dekoreszköz-, alapanyag választék más mint itthon. Volt már példa arra, hogy egyedi igény esetén külföldről szereztem be az egyedi dekorációt, vagy egyedileg elkészíttettük. Ha kétséged van ezzel kapcsolatban, keress fel és mutatok neked alternatívákat a lehetőségeket figyelembe véve.

Bízom benne, hogy a fenti információk segítségedre lesznek az esküvői dekoráció tervezésnél. Tarts velem a jövő héten is, amikor újabb, esküvőszervezéssel és dekorációval kapcsolatos bejegyzéssel készülök.

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette: Gergely Kaszás Photography és Bártfay Dávid

Kövess itt is