6+1 felejthetetlen esküvői köszönetajándék ötlet

Az esküvői köszönőajándék kiválasztása, mindig az egyik legtöbb fejtörést okozó feladat a párok számára. Hiszen mindenki olyan ajándékot szeretne adni a vendégeinek, amit örömmel visznek haza. 

A párjaim többségnél is felmerül a probléma. Nem könnyű olyan tárggyal meglepni a családot és a barátokat, aminek mindenki örül és az este végén nem marad a nyakatokon száhúsz darab mézes üvegcse. Eme cikk szerint a köszönetajándék eredete a XVI. századig nyúlik vissza; először az európai arisztokraták körében volt divatos olyan apróságot adni, amivel a vendégeket a házasságkötés jeles eseményére emlékeztette őket.  Később minden országban kialakult a sajátos szokás, hogy ki mit ajándékoz a hagyomány szerint. 

A köszönetajándékkal egy jelképes emléket adhattok a Nagy Napotokról. Elkészíthetitek ti házilag, de akár én is tudok ebben segíteni nektek. Kerüljétek el a kliséket és a haszontalan tárgyakat. Már számtalan esküvőn láttam mézet, teát, fűszereket, kövirózsát stb. tucatjával a pár nyakán maradni. Viszont ami ötletes, vicces, hasznos vagy éppenséggel megható, abból egy sem szokott megmaradni. 

Az alábbi tippekkel szeretnélek megkímélni titeket a napokig-hetekig tartó fejtöréstől és segítek, hogy felejthetetlen ajándékot adhassatok a vendégeiteknek. 
Mi támasztaná alá jobban ennek a cikknek a szükségszerűségét, mint az, hogy a téma ötletét is egy menyasszonyomtól kaptam. Utólag is köszönöm Enikő, hogy megírtad nekem. 😉

1.Hasznos ajándék

Mint például elsősegélycsomag…. na de nem komoly dolgokra, csupán a másnaposságra. Ha fiatalosabb a vendégeitek zöme és valami poénosat és egyben hasznosat szeretnétek ajándékozni, akkor érdemes úgynevezett “Hangover kit”-ben gondolkodnotok, ahogy Bogi és Kiki tették. Egy kis tasakba kerül minden, ami egy átbulizott esküvő után jól jöhet: fájdalomcsillapító, C-vitamin, húsleveskocka, mentolos cukorka, esetleg sebtapasz.

A járványhelyzetre reagálva, az egyik 2020-as esküvőre mini kézfertőtlenítőket készítettünk. Erdei esküvőre pedig natúr szúnyogriasztót állítottunk össze. 

köszönő-ajándék-ötletek-esküvői-köszönetajándék

2. Ehető ajándék

Macaron, süti, keksz, bon-bon; bármi ami egy falatban bekapható -akár ott helyben- jó ötlet. Sajnos a méz, tea stb. olyan apróságok amik legtöbbször egy fiók mélyén végzik. Ellenben egy szép, akár a dekoráció színéhez illő macaron, vagy édesség elegáns apróság, ami biztos nem fogja a kukában végezni. Végülis ki az aki nem szereti a macaront?!! Egyik kedvenc hazai cukrászom, Les Cadeaux de Flore, igazán minőségi és finom francia édességeket készít. Kérhettek tőle sablé kekszet, habcsókot, rózsavizes pillecukrot, akár egyedi csomagolásban is.

3. Névreszóló ajándék

Minden olyan ajándék amin szerepel a vendég keresztneve, az sikert arat. Pszichológiai alapja is van annak, hogy az ember szereti viszontlátni a saját nevét tárgyakon. Gondolj csak arra, mennyire sikeres volt a névreszóló Coca-colás üveg. A szokásos megoldás helyett, tehát a nevetek+esküvő dátum helyett, kerüljön a címkére a vendég keresztneve. Sokkal inkább a sajátjának fogja érezni és biztosan haza is viszi emlékbe. Csilla és Peti esküvőjén a vendégek névreszóló mágneseket kaptak, ami egyezett a meghívó grafikájával és egyben ültetőkártyaként is szolgáltak. Kata és Marci esküvőjén kézzel írt fakorong kulcstartót készítettem. Másnap mindegyiket maradéktalanul elvitték.

 

köszönő-ajándék-ötletek-esküvői-köszönetajándék

4. Helyi szuvenír

Ezt akkor ajánlom, ha a vendégek zöme nem magyar  vagy esetleg az adott helynek, térségnek van egy jellemző terméke. Például Tihany-levendulás ajándékok, Tokaj-boros bonbon. El tudok képzelni akár igényes, szép mágnest is ajándékba, ami olyan látványosságokat jelenít meg, ami az adott helységet juttatja a vendégek eszébe, az esküvő után is. 

5. A környezettudatosság jegyében

Ha szempont az is, hogy minél kevésbé terheljétek meg a környezetet, de mégsem szeretnétek a vendégeket üres kézzel hazaküldeni, akkor jönnek képbe a 2in1 ajándékok. Jöhet az ültethetű magpapírból készült ültetőkártya, ajándék vetőmagok. Viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy nem mindenkinek a kedvenc hobbija a kertészkedés vagy éppenséggel nincs rá lehetősége, bármilyen cukin hangzik a a vetőmag vagy a kövirózsa. Ebben az esetben jó ötlet lehet akár az esküvőtök grafikai elemeit megjelenítő vászontáska, de akár a többször használatós szívószál is jó és praktikus ötlet lehet még pár évig, vagy amíg el nem terjed széleskörben.

6. Valami ami rátok jellemző

Ha a foglalkozásotokhoz, hobbitokhoz, származásatokhoz, megismerkedésetekhez köthető valamilyen jellenző tárgy, akkor ez -vagy ennek a kicsinyített, stilizált változata is lehet köszönetajándék. A lenti képen például a vőlegény származásihelyén (Algéria) használt főzőedény, a tajine mini változatát adták ajándékba. A tálkákba egy-egy szem Lindt bonbon került. Nálam mind a mai napig kint vannak a polcon ezek a mutatós kis porcelán apróságok. 🙂

Egy másik párnál a foglalkozásukat jelenítettük meg; mivel mindketten bankárnként dolgoznak, ezért a vendégek csokipénzeket kaptak.

köszönő-ajándék-ötletek-esküvői-köszönetajándék

+1 Pontok amiket érdemes megfontolni

  • Ha a köszönőajándék nem illik az asztaldekorációhoz vagy nem fér el, akkor azt javaslom, hogy külön asztalra kerüljenek, valahova a bejárathoz, ahonnan a vendégek az esküvő végén távozáskor elvehetik.  
  • Ha szép, mutatós, akár az ültetőkártyával is kombinálható. A lényeg, hogy a grafika egységes legyen az esküvő többi elemével, de legfőképp az asztalra kerülő menükártyával és asztalszámmal, ha az utóbbi nyomtatott.
  • A rólatok készült fotók sem a legszerencsésebb ajándékok, ezeket legfeljebb a szülők és a nagyi értékeli és teszi ki otthon, de tedd a szívedre a kezedet és légy őszinte: nálatok otthon, hány ilyen kép van kitéve? 🙂

Bízom benne, hogy a fenti tipekkel megkönnyítettem a köszönetajándék kiválasztását. Tarts velem a következő bejegyzésnél is!

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette: Török-Bognár Reni, Vécsei Photo, Zazzle, Ajándéktárgy központ