Hogyan legyen stílusos esküvőd? -Avagy az apró részletek számítanak

Amikor elkezditek szervezni az esküvőt, egy sor olyan dolgot kell megterveznetek, amire addig nem is feltétlenül gondoltatok; az esküvői helyszínek átnyálazása után, milyen legyen a dekoráció stílusa, milyen színekkel lehet kombinálni a már adott helyszínt, milyen színűek legyenek a koszorúslány ruhák, milyen legyen az esküvői meghívó, a menükártya, milyen virágokból készüljön a menyasszonyi csokor és így tovább.
Habár annak a híve vagyok, hogy az esküvőszervezést -esküvőszervező híján- kellő lazasággal és rugalmassággal a legjobb kezelni, mindenképp azt mondanám, hogy az apró részletekre való odafigyelés elengedhetetlen.
Természetesen nem arra gondolok itt, hogy a textil szalvéta színe tojáshéj, homokszín vagy közép bézs színű legyen. Viszont léteznek egyéb részletek, amikre ha odafigyeltek a szervezésnél, az esküvőtök harmonikus lesz és olyan komplex benyomást nyújt majd a vendégeiteknek, amit egyhamar nem fognak elfelejteni és még félév múlva is arról fognak beszélni, hogy milyen szép és jó volt a lagzitok (ezt tapasztalatból mondom). 🙂

Nézzük csak sorban, a szervezéstől kezdve, hogy mik azok az apró részletek, amikre érdemes odafigyelnetek.

 1. Az esküvő helyszín és az esküvő stílusa

  Emlékszem, a fotósunkkal, Muray Gáborral az első találkozónk alkalmával az esküvőnk stílusáról beszélgettünk és a vízióról, hogy mit szeretnénk majd viszontlátni a képeinken.
  Ekkor mondta Gábor -szó szerint nem tudnám idézni, de lényeg megvan- akármennyire szeretne a pár tengerparti képeket sirályokkal, ha a Balatonon vagyunk, ez nem fog menni. 🙂 Azt hiszem a lényeget letudjátok szűrni; a helyszínnek, az esküvő stílusának és a végeredménnyel szemben támasztott elvárásaitoknak érdemes passzolnia. Tehát például egy pajtában tartott esküvőhöz hiába keresel hercegnős, habos-babos dekorációt ábrázoló inspirációs képeket Pinteresten, a végeredmény -ha megszakad is az összes szolgáltató- akkor sem lesz az, amit elképzeltél.
  Érdemes először végiggondolnotok, hogy: a helyszínhez ragaszkodtok-e (gyermekkori emlékek, közös élmények stb. kötnek-e oda) vagy van egy elképzelt stílus, amibe beleszerettél. Ha az utóbbi, akkor mindenképpen érdemes ezt szem előtt tartva stílusban és hangulatban harmonizáló helyszínt keresnetek. April the Wedding Journal oldala szuperül összeszedte országszerte a különböző helyszíneket, stílus és típusok szerint, érdemes csekkolnotok!

 2. Az esküvő színei

  Elsősorban olyan színeket válasszatok amik illenek a helyszínhez. A másik kérdés amivel fordultak már hozzám, az az hogy milyen színeket lehet használni egy olyan helyszínen, ami eleve erős, hangsúlyos színű falakkal, bútorokkal van berendezve. Ilyenkor lehet segítség, ha elkezdtek színpalettákat keresgélni például Pinteresten. Ugyanakkor az sem jó megoldás, ha megpróbáljátok “eltakarni” az adott színt. Abból kell dolgozni ami van. 🙂 Tehát ha a falak sötét kékek, mély barna bútorokkal, akkor semmiképp se erőltess mondjuk egy friss, menta zöld színpalettát. Mindenképp valamilyen hangsúlyosabb színvilág felé indulnék el: bordó, zöld, óarany…

 3. A meghívók és egyéb papírnemük, felíratok

  Sokszor azt gondoljuk hogy a meghívónak azonkívül, hogy értesíti a vendégeket a jeles eseményről, más szerepe nincs is. Pedig van! Mégpedig, hogy a vendégeknek adjon egy benyomást az esküvőtökről; a stílusáról, a nap várható hangulatáról -ezt a szövegezésben és a grafikában lehet a legjobban megjeleníteni-, nem utolsó sorban pedig az sem elhanyagolható, hogy a nagy napon is előfordulnak még papírnemük. Kezdve az ültetőkártyáktól, a menükártyákon át a köszönő ajándékok címkéjéig, mind papírra van nyomtatva. Nem árt ha ezek megegyeznek stílusban, grafikában, színvilágban, betűtípusban. Sőt akár saját jelet is kreálhattok, ami minden ilyen papíron szerepel, ezzel is “fémjelezve”, hogy ez a ti napotok.
  Persze a szabályokhoz nem kell mereven ragaszkodni, lehet kombinálni, hiszen az egyéni ízlés mindig felülírhatja a választást, de érdemes ezt az irányelvet figyelembe vennetek.

 4. Menyasszonyi csokor és a menyasszonyi ruha

  Itt tényleg csak az egyéni ízlés szab határt, egy dologra azonban érdemes figyelned: ha teljesen fehér a csokrot szeretnél, érdemes megtörni kicsit másmilyen színű virággal, növénnyel. A fehér virágok mellett szerencsétlen esetben a menyasszonyi ruha sötétebbnek tűnhet. Egy-egy zöld növény, púderes árnyalatú virág előnyösen megtöri az amúgy hófehér nagy felületet.
  Azt is megemlíteném, hogy nem árt ha a vőlegény kitűzője a menyasszonyi csokor “kicsinyített’ változata. Hiszen ez fejezi ki a pár összetartozását, nem mellesleg pedig összehangolt látványt nyújt.

 5. A virágok

  Ha a virágokról van szó, szintén annak vagyok a híve, hogy leginkább az egyéni ízlés számít, de van egy-két támpont amit figyelembe tudtok venni a virágok kiválasztásánál. Az egyik, ha nem a legfontosabb faktor a szezonalitás; az annyira közkedvelt bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa és boglárka, nos ezek tavaszi virágok, illetve míg előbbi  kora nyárig elérhető, addig az utóbbi késő tavaszig kapható. Emellett a virágok színe, formája is meghatározó lehet, például egy rusztikus helyszínen nagyon jól mutatnak a vadvirágokból készült díszek, míg a “habosabb”, dús szirmú virágokból készült csokrok jól mennek például kerti és elegáns esküvőkkel. A most annyira divatos greenery, vagyis zöld növények tömkelege mint például ruscus, eucalyptus, bimbós eucalyptus , csak, hogy párat mondjak, nagyon jól mutatnak szinte minden helyszínen.

 6. A torta

  Ez már tényleg csak szőrszál hasogatás kategória, de nem árt ha a torta  stílusa is tükrözi az esküvőét. Például egy bohém, szabadtéri esküvőhöz nem feltétlenül egy fondant bevonattal készült, marcipán rózsás torta dukál. Továbbá az is nagyon jól tud mutatni, ha a tortán megjelennek a dekorációban használt virágok. Ezt a dekorosotokkal és/vagy virágkötővel, és a cukrásszal egyeztetve tudjátok összehangolni.

 

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk más menyasszonyoknak is hasznos lehet, akkor oszd meg velük is.

Kellemes szervezést és stílusos esküvőt kívánok! 🙂

Letti

 

Képek forrása: Pinterest