Manapság már cseppet sem törvényszerű, hogy az esküvő mindenáron a nyári hónapokban legyen. Nagyon sokan választják kifejezetten az őszi esküvőt, tavaly, több mint 7000 esküvőt tartottak meg nem nyári hónapokba (ebben december is benne van). Izgalmas dekoráció szempontból is, mert a nyár színes-szagos romantikáját, felváltja az ősz, mély tónusokban bővelkedő “kuckózós” hónapjai. Ezeket a színeket a dekoráció mellett, az esküvői meghívókban meg lehet jeleníteni.

Ilyenkor élveznek előnyt a meleg és sötét tónusokat kedvelők. Jöjjenek a mélyvörösek, burgundyk, a méregzöldek, a sötétkékek és a sötétlilák. A rusztikus és a greenery stílusokkal nagyon jól mutatnak az őszi esküvők, de a klasszikus, elegánsabb esküvőn is helytállnak ezek a színek, és nem tudom letagadni, de a személyes kedvencemmel, az arany színnel rendkívül jól mutat az őszi dekoráció.  Ha érdekel egy kis valódi ízelítő, hogyan is néz ki egy igazán őszies esküvú, akkor nézd meg ezt a visegrádi esküvőt, amit tavaly ősz végén dekoráltunk. 

Most összeszedtem nektek pár inspirációt Pinterestről, egy szemet gyönyörködtető őszi esküvőhöz.

Színek

Egyre divatosabbak az olyan natúr, föld színeket tartalmazó színpaletták, amikben a bézs és homokszín mellett megjelennek az “égett” narancs színek, a tört meleg színek, mint a terracotta, lazac rózsaszín, rozsda barna. Ezeket párosíthatjátok arannyal és/vagy réz színekkel. 

Ez a színvilág főleg natúr, sok natúr fa elemet (pl fagerenda, oszlopok) felhasználó enteriőrben vagy indusztriális környezteben néznek ki jól. Mutatok néhány színpaletta példát, inspirációképpen.

Esküvői meghívó

Mint említettem, a mély őszi tónusokat tovább lehet vinni a meghívóban. Ezt kapják a vendégek elsőként kézhez, ezzel máris egy kis ízelítőt lehet nekik adni az esküvőtök stíluséból, színvilágából. Nem muszáj feltétlenül megjeleníteni a levél motívumot, ennél kevésbé nyilvánvalóan is lehet utalni az évszakra, például a színekkel: narancs, sárga, mélyvörös, sötét kék, fenyőzöld. Itt van pár példa:

dekoráció

Ha ősz akkor szüret, dísztök, alma, gyertyák és kuckózás.
Ami a növényeket illeti, népszerűek a szárított növények és a pampafű is. Az ezekkel készült dekoráció, most nagyon divatosak.

Menyasszonyi csokor

Ősszel megannyi féle csodás színű dáliát és amaranthust lehet a csokrokba tenni. Ami szintén nagyon szép és egyre nagyobb trend, az a bársonyszalaggal átkötött csokor. A bársony egyszerre lehet elegáns és boho is, attól függ mivel és hogyan párosítjátok. 

Kitűző

Miért ne lehetne ősszel játékosabb a kitűző is? A vőlegénykitűző minden esetben a menyasszonyi csokorral van összhangban, kivéve a többi kitűző, így amit az örömapák, tanuk kapnak nem feltétlenül kell, hogy megegyezzenek. Díszítettségben lehetnek egyszerűbbek a vőlegény kitűzőjénél, viszont mindenképp harmonizálnak a felhasznált virágokkal és az esküvő tematikájával, stílusával.

Köszönőajándék ötletek

Ne törjétek sokáig a fejeteket azon, hogy mi legyen a vendégeknek szánt ajándék. Ősszel adja magát a tematika, csak néhány ötlet:

  • Forrócsoki keverék a gyerekeknek, kis csattos üvegben vagy kémcsőben.
  • Szálas tea keverék, szintén kémcsőben, ilyenkor előnyt élveznek a fahéjas, sült almás, szilvás ízű teák.
  • Forraltbor fűszerkeverék a felnőttelnek, vicces vagy ötletes szöveg kíséretében.
  • Illatos gyertya, leginkább almás-fahéjas vagy pumpkin pie illatban. (a Yankee candles-nek van egy nagyon jó pumpkin pie illatú gyerytája, ebből a mini kiszerelés egy főnyeremény)
  • Házi karamell szósz, almával (tudjátok karamellás alma…hmm)

és így tovább. 

Egyéb ötletek

Mivel hamarabb sötétedik, a ceremóniára érdemes extra mennyiségű fénnyel és gyertyával készülni, ami a meghitt hangulatot is megteremti, nem mellesleg világítanak is.
Desszertasztal helyett lehet akár forraltboros pultotok, vagy évszakhoz illően például almáspite sarok, vagy forrócsoki sarok.

Kedveskedhettek a vendégeknek akár pár pléddel, hogy a hidegebb őszi estéken ne fázzanak. Biztos örülni fognak ennek a kedves figyelmességnek.

Összességében ha az évszakból inspirálódtok és felkészültök a picit hűvösebb estékre, nagyon nem lőhettek mellé. 😉

További kellemes esküvői készülődést kívánok.

Letti

Képek innen és Good news phorography, Eszter Faragó Photo, The Wedding Fox, Walla Ádám-Kivonatok