Vajon mi történik a virágokkal, az esküvő előtti napokban?

Az esküvői virágok árát nagyban befolyásolja a virágok fajtája, szezonja, mennyisége és a háttármunka, avagy az előkészítés. Ez utóbbi egy kulcs lépés ahhoz, hogy az esküvő napján a virágjaid a lehető legszebb állapotban legyenek, a lehető leghosszabb ideig. De mi történik a virágokkal azelőtt, hogy viszontlátnád a csokrodban vagy a vendégasztalokon? Mennyi ideig maradnak szépek? Tényleg csak annyi a dolgunk dekorosként, hogy pár szál virágot kitegyünk? Most elmesélem.

1. Virágpiaci beszerzés

Általában 6 órakor csörög az ébresztő és legkésőbb 7-7:15-kor úton vagyok a virágpiacra. Nyáron megesik, hogy ennél korábban indulok, mert ha szerencsém van, kicsit hamarabb nyit a piac és akkor hamarabb és végzek. Ilyenkor nem ritka, hogy 15-20 perceket állunk sorban az autónkkal a bejárat előtt. Parkolóhely keresés, igyekszem több szintes bevásárlókocsit levadászni –mert erre több virág fér– és indulás befelé. 

Ahogy belépek az önműködő ajtón, megcsap a milliónyi növény illata. Nem tudnék egy konkrét virágot kiemelni az illatfelhőből, inkább minden vegyesen érződik. Ilyenkor mindig hevesebben ver a szívem (nem hazudok), elönt az adrenalin, azt érzem, hogy “kezdődik”. Tudom, hogy ez az egyik legfontosabb állomása az elmúlt hónapok szervezkedésének. Itt dől el, hogy milyen lesz a menyasszonyi csokorba kerülő virág, miből mennyit sikerül vennem, látok-e más virágosnál valami szépet, amire ismeretlenül rákérdezek hol is vette, hátha tudok még én is szerezni. Ha találok valami különlegességet –egy szép fejű virágot, érdekes formájú zöldet,  vagy olyan növényt amit még nem használtam– van, hogy elcsábulok és veszek 1-1 köteggel, ha úgy látom, illik az esküvő látványába. 

A piacra mindig egy kész listával érkezem, ezt nevezem “viráglistának”, emellett nálam van még a dekorációs terv, tehát az ajánlat amit kiküldök a párjaimnak. Ezt használom vásárlás közben szín-, forma- és hangulat referenciának.
A viráglistára összeírom azokat a virágokat és növényeket, amiket a dekorációba beterveztem. A virágokat mindig szabadkezet kapva választom ki, mert a menyasszonyaim megbíznak az ízlésemben és a látásmódomban. A virágokat több kategóriába osztom, forma és hangulat szerint. Ez alapján állítom össze az egy-egy díszekhez tartozó recepteket. Majd összeírom, hogy miből hány szálra, illetve kötegre van szükségem. 

Ha valamiből épp nem találok a piacon , vagy nincs olyan szép esetleg olyan árban ami belefér a költségvetésbe, helyettesítő virág után nézek. Ha van olyan virág amit a menyasszony konkrétan kér, ilyen esetekben a nagykereskedő partneremen keresztül közvetlenül a tőzsdéről rendelem meg az adott virágot, vagy ha van tudom, hogy a hazai termelők között is megtalálható, akkor helyből szerzem be.

A virágpiacon virág és virág között is van különbség. Kiválasztásnál figyelek arra, hogy mennyire frissek az adott virágok, mekkora a virágfej, gyenge-e a szára vagy esetleg elkezdett már hervadni. Ezek az a tudás, amit dekoratőrként, az esküvőkön szerzett tapasztalat és a kereskedőkkel való beszélgetés adott legfőképp. 

esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr
esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr
2. Hazaszállítás

A virágpiacról a virágokat megfelelő hőmérsékletben és lehetőleg vízben kell hazaszállítani.  A hőmérséklet azért fontos, mert a túl meleg és nagyon hideg sem tesz nekik jót. Virágkötő-dekoratőrként, tudnom kell azt, hogyan reagálnak a virágok a különböző hőmérsékletre. Például a hortenzia utálja a meleget, akár vízben is képes elhervadni. Ehhez is megvannak a praktikák, hogyan lehet visszahozni, gyakorlatilag a halálból. 

A hőmérsékletingadozástól is kímélni kell őket, mert nem minőség romláshoz vezethet, vagy egyszerűen elhervad a virág. Oda kell figyelni az egyes virágok különleges kívánságaira:  például a rózsára nem csepeghet víz, mert bebarnulnak a szirmai. A hortenzia túlságosan nagy melegben, akár vízben is elhervad, de nem szabad túl sokat zsúfolni sem egy vödörbe, mert megnyomódnak és bebarnulnak a virágfejek. A hunyor is egy kényes virág, ha egymás után éri hideg és meleg, elhervad azonnal. Mindegyiknek megvan a maga sztárallűrje. Ilyenkor sok mindent kell egyszerre irányítás alatt tartani.

A virágokon lévő fólia arra hivatott, hogy valamennyire megvédje őket a fizikai és hőmérsékleti behatásoktól. Többek között ezért szoktam azt mondani, hogy egy esküvő nem lehet maradéktalanul “zöld” vagy zerowaste.

3. Feldolgozás és bedolgozás

A menyasszonyi csokorba és díszekbe kikerülő virágokat először szakszerűen előkészítem. Miért fontos ez? Hogy a virágok minél tovább az eredeti állapotukban, gyönyörűek maradjanak. Egyszer egy amerikai virágkötő csoportban olvastam, hogy nekünk virágosoknak, gyakorlatilag az a munkánk, hogy minéljobban kitoljuk a virágok halálának időpontját. A közhiedelemmel ellentétben, vágás után a virágok még élő-működő organizmusok, sőt egyesek (tulipán) még nőnek is a vágást követően

Gyakorlatilag valóban ez a feladatunk, egyebek mellett. Ahhoz, hogy a virágok élőben és a képeken is jól mutassanak, frissek és szépek maradjanak, sokkal több feladatot kell elvégeznünk.

Miután a virágok megérkeztek következik a feldolgozás fázisa. Ez virágmennyiségtől függően akár 1-3 órás művelet is lehet.

  1. a virágokat kicsomagoljuk a szárukat visszavágjuk, a leveleiket leszedjük
  2. különböző tartósító, hidratációt elősegítő vegyszerekkel kezeljük
  3. a vizet kicserélem alattuk
  4. megfelelő hőmérsékletben tároljuk bedolgozás előtt

A bedolgozás alatt azt értjük, amikor a virágokat csokorba és díszekbe kötjük. Ez a legjobb része az egész folyamatnak, mert ilyenkor kreatív lehetek. Játszhatok a színekkel, formákkal, virágokkal. Ha nagyon költői akarnék lenni, azt mondhatnám ekkor születik a csoda…. egy része, mert az esküvő napján válik kerekegésszé.

A díszek és csokrok elkészítése után, hűtött körülmények között tárolom őket.

Letti-esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr
4. Kiszállítás a helyszínre

A kész virágdekorációk és a további virágok (amiket a helyszínen használunk fel) kiszállítása szintén egy izgalmas feladat, hiszen egyben kell odaérniük az esküvőre, ha mégis járulékos veszteség történne –például letörik egy virágfej–, ezeket haladéktalanul pótolnunk kell érkezés után.

Menyasszonyként bizonyára benned is felmerült már az aggodalom, hogy a virágokban kárt tesz a tűző nap és a meleg. Valóban, egyik sem a virágok legjobb barátja, viszont tehetünk azért, hogy a virágok valamennyire ellenáljanak az elemeknek. 

Vannak virágok, amik érzékenyebbek a melegre (ilyen például a hortenzia, amit fentebb említettem), de a legtöbb virág ugyanolyan szép marad a rendezvény alatt, ha a megfelelő előkészítésen és hidratáción átesett. Tény, hogy összességében az élettartalmukon rövidít egy kánikula vagy közvetlen, tűző napsütés, de mióta dekorálok elmondhatom, még nem volt hervadt virág egyik dekorációmban sem.

Továbbá az is számít, hogy mennyit van vízben a virág. A menyasszonyi csokorban lévő virágok vannak a legjobban kitéve a szárazságnak. Ezért azt szoktam javasolni, hogy az utolsó pillanatig legyen vízben tartva a csokor. Tehát egészen addig, míg tart a készülődés, és ki nem lépsz az ajtón.

Ha  az esküvő folyamán vannak nagyobb szünetek, amikor nem kell a csokor vagy nem szeretnéd kézben tartani, például pezsgős koccintás-gratulációk fogadása közben, érdemes a csokrot vízbe és /vagy árnyékos helyre tenni. Erre hasznos lehet megkérni a tanút vagy az egyik koszorúslányt, aki külön figyel erre, a vacsoráig. A vacsorán általában már vízbe szokott kerülni a csokor. Erre az esetre mi is hagyunk ott vázát, a főasztal közelében.

5. A virágok utóélete

A virágokat az esküvőt követően haza vihetitek, vagy elajándékozhatjátok
a vendégeknek.

Ha szeretnéd hosszabb távon megőrizni a virágokat, ebben a bejegyzésben írtam a virágok tartósítási lehetőségekről.  Érdemes elolvasnod, mert abban az esetben is jól jöhetnek ezek a tippek, ha csak egy alkalmi csokrot szeretnél sokáig frissen tartani.

A bejegyzésben leírtakat gyakorlatban is megnézheted videóban, ahol élőben bemutatom, hogyan dolgozom fel a virágokat. Ide kattintva meg tudod nézni.

Nem fogok hazudni, néha stresszes ezekkel a csodás teremtményekkel dolgozni, hiszen az anyatermészetet nem tudjuk befolyásolni. A virágkötészet egy olyan szakma, aminek tanulásával sosem lehet felhagyni. 

Rendszeresen olvasok újabb és újabb praktikákat virágokról, rendszeresen nemesítenek új fajtákat, amik más és más biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, amiket majd nekünk virágosoknak meg kell is ismernünk.  

Azt gondolom, hogy csak a folyamatos tanulással tehetünk hozzá folyamatosan újat és még jobbat minden egyes esküvőhöz, amit elvállalunk

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette: Rokolya Photography

Letti-esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr
Letti

Szia! Dekoros vagyok és virágkötő, esküvői álmaidat virágba szövő. Köszöntelek az esküvői blogomban, ami rendszeresen frissül tippekkel, cikkekkel.
Tematikus, exkluzív, romantikus vagy a megszokottól eltérő, egyedi esküvőt szeretnél? Keress bátran!
Rólam bővebben

Olvasd el a többi bejegyzést is:

The current query has no posts. Please make sure you have published items matching your query.