Szezonális virágok: 7 virág, ami minden szezonban kapható

Az esküvői megbeszélések során gyakran elhangzik az a kérdés a pároktól, hogy milyen szezonális vágott virágok érhetőek el az esküvőjük idején.

Habár a szezonalitás nem feltétlenül jelent egyet a kedvező(bb) árral –ezt hasznos tudatosítani–, természetesen sokkal optimálisabb az adott szezon virágait felhasználni az esküvői dekorációban. Ilyenkor sokkal szebb, egészségesebb a virág kinézete és könnyebben beszerezhető, akár hazai (fajtától függ), akár import forrásból.

Ebben a bejegyzésben összeszedtem néhányat, a legnépszerűbb esküvői vágott virágokból, amiket egész évben, évszaktól függetlenül kérhettek a dekorációtokba. 

Rózsa

Meg se kísérelném megbecsülni hány fajtája, színvariációja létezik. A rózsa szinte minden egyes esküvő virágai között megtalálató. Legyen az a hagyományos fehér, kisebb fejű csoportos, vagy habos-babos angol rózsa; mindegyik fajtája gyönyörűen mutat az esküvői virágdíszekben. Egyébként az utóbbit szoktam ajánlani nyaranta, a bazsarózsa helyettesítésére.

vágott virág esküvőre, áprilisi virágok esküvőre, szezonális virágok
Hortenzia

Habár minden virágnak magas ára van, a hortenzia ezek közül is kiemelkedik. Ugyanakkor az elegáns, felhőszerű virágfejei hangsúlyosan teszik fel az i-re a pontot, a dekorációban. Igazán hervadékony, gondos hozzáértést és kezelést igényel ahhoz, hogy egész nap szépen és frissen ragyogjon. Sajnos még a hosszú évek alatt szerzett tapasztalat sem elég mindig, hogy életben maradjanak, mert nagyon kényes virágról van szó. Így csokorba soha nem ajánlom. Egyetlenegyszer engedtem egy menyasszony kérésének, aki egy-egy szál kék hortenziát kért a koszorúlányai csokrába. Mondhatom folyamatosan izgultam, de mindent meg is tettem annak érdekében, hogy életben maradjanak a virágok. Annyira jól sikerült a dolog, hogy még másnap hajnalban is, bontás közben szép frissek voltak a csokrok. Viszont más esetben sosem ajánlanám csokorként, főleg nem nyáron.

esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr
budapest-esküvői dekoros-wedding decor budapest-Kis esküvő helyszín balaton-Balatoni esküvő-Vidéki esküvői helyszínek
Szegfű

Úgy gondolom, hogy a szegfűt méltatlanul sokan lebecsülik, ha virágkötészetről vagy esküvői dekorációról van szó. Valahogy mindenkiben a retro, “celofános, egy szál fátyolvirág, plumosa és szegfű csokor” kép él. Miközben a szegfű azóta kinőtte magát és mondhatni újra reneszánszát éli az esküvőkön. Modern és/vagy monokróm virágdíszekben mutat a legjobban, véleményem szerint. Színváltozatai a –a kéken kívül– végtelenek.

amber-bride-sorg-villa-esküvő
Gerbera

Hasonlóan a a szegfűhöz, a gerbera is picikét mostohán kezelt virág. Pedig a tűgerbera nagyon érdekes színfoltja lehet egy dísznek, vagy éppenséggel a fehér szirmú-fekete porzójú fajtája az, amit az anemone helyett szoktam ajánlani, mikor az nincs szezonban,

Scabiosa

Magyarul ördögszem. Egyik kedvencem, mert finom szirmú, hajladozó virága minden dekorációt feldob. Szintén könnyed hervad, emiatt nyaranta csak módjával használom menyasszonyi csokorban. Rózsaszín, fehér, halvány lila és bordó színekben elérhető. Télen és ősszel főleg import szerezhető be, nyáron hazai termesztőktől is kapható.

scabiosa-esküvői-virágok-szezonális-virágok-
Iringó

Valamiért sokan félnek az iringótól, mivel szúrósnak tűnik. Valójában tényleg szúr picikét, ha hirtelen ráfogunk, de egyáltalán nem fájdalmas, sérülést nem okoz, a rózsa tüskéjének szúrásától messze-messze elmarad. Habár csak két színben  kapható terészetes formájában (kék és zöld), nagyon szeretem használni, csokrokban, kitűzőkben, fejdíszekben,  mert érdekes formájával és felületével textúrát kölcsönöz a díszeknek.

vágott virág esküvőre, áprilisi virágok esküvőre, szezonális virágok
Veronica

Inkább kiegészítő virág, sem mint magában használatos. Felfelé törő virágai a legtöbb formájú és stílusú csokorhoz illik. Szálas vázában két-három szál virág mellett is jól mutat.

vágott virág esküvőre, áprilisi virágok esküvőre, szezonális virágok
halászbástya-eskuvo-wedding-fishermans-bastion-budapest-wedding-florist-hungary

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette: Igor Mayherkevich, Rokolya Photography, All we have just stories, Vivien Muszi Photography, saját, Eszter Faragó Photography

Letti destination-wedding-decor-hungary-budapest-florist-planner

Hello, I'm Letti

Founder and head designer  of Blush Wedding Decor.
On this blog I share with you stories of real weddings, useful tips  and everything you need to know about destination and multinational weddings.

Keresés

Read the latest posts