Milyen grafikai anyagokra lesz szükséged az esküvői meghívón kívül?

Ahogyan  minden másban egy esküvő szervezése során, úgy az esküvői nyomtatott anyagok sokaságában is el lehet veszni. Kell-e küldeni meghívót, kinek érdemes, hány darab kellhet, milyen egyéb kártyákra van szükség, kell-e save the date, az esküvő napján mik kellhetnek stb. 

Mivel a kezdetektől foglalkozom az esküvői grafika elkészítésével is, tapasztalatból tudom, hogy mik az elengedhetetlen elemek, továbbá hogy néznek ki a legesztétikusabban az adott nyomtatott anyagok, mi harmonizál a dekorral. És tudom azt is, mik a visszatérő kérdések ezekkel kapcsolatban.

Ebben a bejegyzésben összeszedtem neked azokat a nyomtatott grafikai anyagokat amiket érdemes az esküvőre csináltatnod. Mindegyiknél találsz egy rövid ismertetőt, hogy mi a funkciója, hány darabot érdemes belőle rendelni, plusz egyéb tippeket, amik jól jöhetnek a szervezés során. 

A bejegyzés végén pedig találsz egy segédet, hogy mit mikor, milyen időrendben kell kiküldeni. Ezt érdemes lementened a telefonodra, hogy a szervezés során mindig rá tudj pillantani.

A bejegyzésben kizárólag saját munkák láthatóak.

eskuvoi-grafika-meghívó-save-the-date

AZ ESKÜVŐT MEGELŐZŐ ANYAGOK​

Save the date

Akár az eljegyzést követően is kimehet, ha már megvan a fix dátum. Hasznos ha még nem tudjátok a pontos részleteket, úgy mint ceremónia kezdete, vendégvárás időpontja, helyszín, de szeretnétek tudatni a vendégekkel, hogy ezt a napot foglalják le a részetekre. Továbbá ha külföldről érkeznek vendégeitek, akkor a logisztikai tervezés miatt nekik is hasznos, ha már előre jelzitek, hogy melyik napra kezdjenek repjegyet keresni.

Aminek szerepelnie kell rajta:

  • a nevetek
  • esküvő dátuma
  • opcionális: esküvő helyszíne, esküvői weboldal címe

Ezt a kártyát kiküldhetitek nyomtatva, postai úton (nem szükséges mindenkinek személyesen átadni), vagy akár online verzióban is. Utóbbi esetben én egyszeri szerkesztési díjat számolok fel, míg a nyomtatott verziónál darabár van érvényben.

eskuvoi-grafika-meghívó-save-the-date

Meghívó és kiegészítői

A meghívót az esküvő előtt 3-4 hónappal bőven elég kiküldeni/átadni. A szervezés eme időszakára, már a programpontok véglegesedni szoktak. Ami a darabszámot illeti családonkét, páronkét elég egy darabbal kalkulálni. Érdemes néhány plusz darabbal számolni. Legalábbis mindig azt tapasztalom, hogy sok párnál előfordul az, hogy utólag kell még általában 5-15 darab. 

Minden páromnak egyedi, a dekoráció koncepciójához illeszkedő meghívót tervezek, majd ez alapján készül el a többi nyomtatott anyag is. Pár éve felütötte a fejét az a divat hogy online menjenek ki a meghívók én mégis azt gondolom, hogy a legelegánsabb és igényesebb módja a meghívók átadásának, a nyomtatott verzió. Az esküvő – bármennyire feszengés mentes, laza és casual eseménynek tervezitek, mégis csak egy formális esemény, aminek a vendégeit tiszteljük meg azzal, hogy egy szép, nyomtatott meghívót kapnak kézhez. Minden páromnak plusz egy darab meghívót szoktam ajándékozni, amit el tudnak tenni emlékbe.

Ha egy szép, letisztult meghívót szeretnél, ajánlom a kiegészítő információkat tartalmazó lapokat, úgy mint: RSVP, Program kártya, esetleg térkép, szállás információt tartalmazó lap. Ezeket akkor is ajánlom ha a meghívón már túl sok lenne az információ –vagyis az írott szöveg–, emiatt látványra zsúfolt lenne. További tippek a meghívó tervezéssel kapcsolatban, ebben a bejegyzésben olvasható.

Tanú/koszorúslány felkérő

Ez teljesmértékben opcionális, hogy szeretnétek-e ilyen aprósággal kedveskedni a titeket aznap körülvevő, kiemelt szerepet kapó személyeknek. Szintén a meghívó mintájára készül el, de belevihetünk egy kis egyedi játékosságot, akár a szzüveg megfogalmazásában. Ezeket érdemes névreszólóan készítettni, így még egy kis extra kedvességet csempészhettek a felkérésbe. 

eskuvoi-grafika-meghívó-save-the-date
eskuvoi-grafika-meghívó-save-the-date

ESKÜVŐ NAPI ANYAGOK

Ültetőkártya, menükártya

Ezt a kettőt ajánlom kombinálni, főleg ha többnyelvű a vendégsereg, mert így személyreszabottan az adott vendég nyelvén is íródhat. Egyébként is praktikus, mert sokkal elegánsabb és letisztultabb hatást kelt,  ha nem az asztal közepén éktelenkednek a menükártyák.

Az ültetőkártyának nem kell szükségszerűen papír alapúnak lennie. Kerülhet kristályra, cserépre, gyümölcsre stb. Csak a képezelet és az esküvő koncepciója szab határt ennek. 

Asztalszám, asztalnév

Az asztalszám is olyan eleme az esküvőnek, amit erősen befolyásolhat az esküvő koncepcója. Ennek sem kell feltétlenül papírra nyomtatottnak lennie. Lehet az asztalszám csempe, plexi, fából készült szám stb. 

esküvői-grafika-meghívó-rsvp-menükártya-ültetőkártya

Vendégkönyv

A vendégkönyvet mindig egyedi borítóval, az adott esküvőhöz illő stílusban készítem el. Könyvkötővel készítettem, így ha páldául fotókat szeretnétek beleragasztatni a vendégekkel, akkor olyan gerincet kapnak a könyvek amivel nem púposodnak fel a belekerülő képektől. 

Ültetésirend, Üdvözlőtábla, irányító táblák

Az üdvözlőtábla egy kedves módszere annak, hogy köszöntsétek a vendégeket, vagy éppenséggel finoman jelezzétek merre van a bejárat, merre menjenek a vendégek. Ha nagyon furfangos az odajutás az esküvőre, vagy több a helyszínen belül több esemény is zajlik, különböző helyeken, akkor érdemes irányítótáblával is jelezni ezeket az irányokat. Ilyen bevett feliratok szoktak lenni a ceremónia, vacsora, fotósarok, mosdó , tánc. Természetesen ez minden esküvőn egyedi.

Az ültetőtáblával irányatjátok el a vendégeket az asztalokhoz. A különbség ez és az ültetőkártya között az, hogy míg a táblán az összes név rajta van és az asztalokhoz irányít el, addig az ültetőkártyák az asztalon belül mutatják meg a vendégek pontos helyét. Ha a vendégek pontos helyét nem is szeretnétek meghatározni, az ültetésirendet mindeképp ajánlanom, mert így a vendégeknek is megkönnyítitek az asztaluk megtalálását és nem kell egyesével 50-80-120 névkártyát elolvasniuk.  Továbbá ha az asztaluk meg van határozva, elkerülhetőek az olyan kellemetlenségek, hogy valakinek vagy egy több fős társaságnak, családnak nem jut egymás mellett helyük.

rókusfalvy-birtok-budapest-esküvői-dekoros-etyek-esküvő-vélemények

Ételkártya, Itallap

Ha svédasztalos vacsorátok, esetleg desszertasztalotok lesz, érdemes kis kártyákkal megkönnyíteni a vendégeknek a választást és a tájékozódást, hogy melyik finomság micsoda. Itallapot, ha lesz használatban bárpult a helyszínen, akkor érdemes kinyomtatva kitenni az itallapot, a vendégeknek megkönnyítve helyben, a pultnál a választást.

Ajándék címke

Ha szántok a vendégeknek köszönőajándékot, érdemes egyedi címkével feldíszíteni, mert ahogy mondani szoktam, a részletek számítanak. Ötvözhető ültetőkártyávalha olyan esztétikus az ajándék, hogy jól néz ki az asztalra téve, de általában azt tanácsolom, hogy kerüljön külön asztalra. 

Időrend

És végül készítettem nektek egy kis segédletet, amin időrendben rajta van, mikor érdmes kiküldeni, megtervezni az adott grafikai anyagot. Az időrendet az általános szokások és a saját tapasztalataim alapján állítottam össze, így például az esküvő napi anyagok megtervezésének időpontja eltérhet minden dekorosnál, grafikusnál.
Akár a telefonod háttereként is elmentheted ezt a képet, hogy mindig emlékezz arra, épp mikor mi jön. De ha nem szeretnél ezzel külön bajlódni, bízd rám az esküvői dekorációdat a grafikával együtt, és mindig jelzek neked amikor az adott anyag következik. 

esküvői-grafika-meghívó-rsvp-menükártya-ültetőkártya

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette: Teodora Simon Photography, Dreamlab, Eszter Faragó Photography, Muszi Vivien, Rokolya Photography