Hogy nézzen ki az esküvői meghívó?

Ebben a bejegyzésben sorra veszem azokat a kérdéseket, amik a meghívó készíttetésé előtt és során szokott felmerülni a párokban.

Mi kerüljön rá mindenképpen?

A meghívónak elsősorban tájékoztató szerepe van, így a dizájnt megelőzve az a legfontosabb, hogy a rendezvénnyel –vagyis az esküvővel kapcsolatos – alap információk kerüljenek rá, minden más csak kiegészítés.

Az alapvető információk a következők:

  • Kik – vagyis a nevetek
  • Mikor – az esküvő dátuma, időpontja
  • Hol – az esküvő helyszíne

 

Minden egyéb gyakorlatilag csak körítés. Ti döntitek el, hogy milyen egyéb információt szeretnétek a meghívóra írni.

meghívó-esküvői-dekoros-minimalista-meghívó
A meghívó szövege

A meghívó szövege bármilyen lehet. Azt tapasztaltam az elmúlt évek során mióta meghívókat készítek a párjaimnak, hogy ez az, ami a legtöbb fejtörést okozza.

A tervezés eme pontján szoktam küldeni segítségképpen, egy kis szöveggyűjtemény válogatást az előző párjaim meghívóiból.

A meghívó szövegének ne legyen túl cirkalmas, hosszadalmas körmondatokban megfogalmazott kisregény. Általában a túl hosszadalmas, több mondatból álló szövegek nem is mutatnak annyira jól főleg, ha a meghívó csak egy lapos, mert sok helyet foglalnak, ami mellé – ha nem egy, teljesen minimalista meghívót készítünk – nehezen fér el bármilyen grafika vagy illusztráció.

A meghívó szövege lehet vicces, laza, romantikus, gyakorlatilag akármilyen amilyet ti szeretnétek és ami a legfontosabb amilyenek ti vagytok. Ha nem érzed magtokénak, akkor ne erőltessétek a verses megfogalmazást viszont, ha a hétköznapokban is szerettek viccelődni egymással, és nem áll távol tőletek egy-egy viccesebb szófordulat, akkor nyugodtan írjatok vagy kérjetek ilyen szöveget.

Egy minden felesleges sallangtól mentes, egyszerű szöveggel nem lőhettek mellé:

Kedves Családunk és Barátaink!
Sok szeretettel meghívunk az esküvőnkre, amelyre 2023. június 17-én kerül sor, a XYZ birtokon/hotelben/kastélyban.
Vendégvárás 16 órától.
A visszajlezéseket május 17-ig várjuk.

Kiegészítő tudnivalók

Általában azt javaslom a párjaimnak, hogy a kiegészítő információkat, úgy mint: szállásinformáció, odajutás–ehhez tartozó kis térkép, program, RSVP adatok stb., érdemes a minimálisra csökkenteni. A hosszasabb, részletes leírásokat érdemes egy esküvői weboldalra feltenni.

Ezeket az infókat a meghívóval együtt úgy a legelegánsabb átadni, ha egy meghívó szettet készítünk. A meghívó szett több lapból áll, a fő eleme maga a meghívó, ehhez jöhet hozzá egy kártya pl.: az odajutás és a szállással kapcsolatos tudnivalókkal, egy kártya az RSVP információkkal, egy kártya pedig esetleg a programot tartalmazhatja.

Igazából esküvő függő, hogy mikre lehet szükség, ebben a bejegyzésben összeszedtem minden olyan grafikai anyagot, amire szükség lehet az esküvőn.

teleki-tisza-kastély-alíz-csodaországban-dekoráció-esküvői-dekoros-budapest-wedding-decor-budapest
teleki-tisza-kastély-alíz-csodaországban-dekoráció-esküvői-dekoros-budapest-wedding-decor-budapest
Nászajándék kérdés

Ez is egy olyan pontja a meghívónak, ami fejtörést szokott okozni. Ezt többféle ötletes, illetve diszkrét módon megoldható. Személy szerint nem itt sem vagyok híve a verses megfogalmazásnak, sokkal elegánsabb ezt a néha kicsit kellemetlen részt egy rövid mondattal: „Az ajándékra szánt összeget, kérjük rejtsd egy borítékba.”, vagy egy boríték piktogrammal elintézni

Milyen stílusú legyen a meghívó?

Itt érkeztünk el a kedvenc részemhez, a dizájnhoz! Mivel én egy teljes koncepcióként közelítem meg az esküvőket –ebbe minden olyan beletartozik, ami a „látszik” egy esküvőn, tehát minden vizuális elem: a virágok, dekor, bútorok, textíliák, nyomtatott grafikai anyagok; ezért nagyon fontosnak tartom, hogy már a meghívónál megjelenítsük azt a színvilágot, stílust, tematikát, amiben majd az nagy nap pompázni fog. A meghívó stílusának azt kell tükröznie amilyen esküvőt szeretnétek, mert így lesz a teljes esküvő harmonikus és kerekegész.

Ha az esküvő egy elegáns kastélyban lesz, a meghívó színvilága, papírja, tipográfiája is ezt tükrözze! Jöhetnek a krémszínek, a prégelés (aranyozás), a magasnyomás, a szaténszalag, az elegánsan klasszikus betűtípusok.

Ha az esküvőtök egy tematikára épül fel, például Great Gatsby, akkor jöhetnek az Art deco, és geometrikus minták, a rojtok és így tovább.

Nem javaslom egy, az esküvő stílusától, helyszínének a hangulatától túlságosan eltérő meghívó készítettését, mert így téves üzenetet küldhettek a vendégeiteknek. Mivel a vendégek ezt kapják kézhez először, ez alapján (is) kapnak egy képet arról, hogy milyen jellegű ünnepségre készüljenek. Ugye te sem akarnád, hogy a rusztikus, pajta esküvődre, mindenki magassarkúban és hosszú, estélyi ruhában érkezzen. 🙂

A meghívó stílusának a kiválasztásában, finomhangolásában természetesen minden páromnak segítek, hiszen ez is része az általam nyújtott, esküvői koncepciótervezési szolgáltatásnak.

meghívó-budapest-esküvői-dekoros-elegáns-meghívó
Idézet -kell-e vagy sem

Az szövegezéshez visszatérek még egy gondolat erejéig. Mégpedig az idézet. Ha csak nincs egy, kifejezetten számotokra kedves idézet, ami jelent is valamit a kettőtök kapcsolatában, nem érdemes „azért, hogy legyen/szokták” idézetet tenni a meghívóra.

Egyre inkább divatjamúlt szokás, így kizárólag tényleg akkor javaslom egyedól, ha van egy konkrét idézet, amit szerettek.

Mikor érdemes elkezdeni kiosztani a meghívókat?

Általában 3-4 hónapnál hamarabb nem szükséges, de félévnél korábban semmiképp nem javasolt. Ennek a bejegyzésnek a végén található egy idővonal, amit direkt azért készítettem nektek, esküvőre készülődő pároknak, hogy legyen egy kapaszkodótok, hogy mikor mit érdemes kiosztani, elkezdeni tervezni, véglegesíteni. Ezt mentsd le a telefonodba, hogy később is könnyen elő tudd keresni.

Bár a meghívó szintén egy olyan eleme lehet az esküvőszervezésnek, ami elsőre azt az érzetet kelti, hogy egy újabb nehézkes feladat, amit meg kell oldanotok, de ha megvannak erre a megfelelő szolgáltatótok, akkor szinte észre se veszítek, már a szépen csomagolt borítékokat fogjátok osztogatni a meghívottaknak.

Ha profi segítséget szeretnél kérni az esküvőhöz meghívó megtervezésétől kezdve, a helyszínhez illő dekoráció át, a virágokig; akkor vedd fel velem a kapcsolatot az „Kérj ajánlatot” menüpont alatt.

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette:Dreamlab, Rokolya Photography, Simon Teodora Photography

Letti-esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr

Szia! Tugyi Letti vagyok, dekoros és virágkötő. Köszöntelek az esküvői blogomon, ami rendszeresen frissül bejegyzésekkel, tipekkel esküvő témában.

Tematikus, exkluzív, romantikus vagy a megszokottól eltérő, egyedi esküvői dekorációt szeretnél? Keress bátran!
Rólam bővebben

Olvasd el a többi bejegyzést is:

The current query has no posts. Please make sure you have published items matching your query.