Esküvői stíluskalauz –. Az indusztriális esküvő

Talán neked is ismerős a helyzet, hogy az önfeledt eljegyzési időszak után, töményen zúdul rád/rátok a sok új információ: hol legyen az esküvő, hány fős legyen, mely rokonokat hívjátok meg, kik legyenek a koszorúslányaid, milyen színű legyen a ruhád, fehér- vagy sárgarany gyűrűtök legyen, és így tovább. Mindezek tetejében még azt is döntsétek el, hogy milyen stílusú esküvőtök legyen??? Nos ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani. Dekorosként és virágkötőként én könnyen kiigazodom a különböző stílusok és a színek világában, hiszen ez a dolgom. Ebből a tudásból szeretnék neked átadni egy darabkát, hogy ne kelljen hosszú órákon át a Pinterestet bogarásznod, miközben próbálod elképzelni, hogy az adott helyszínen mi nézne ki jól, milyen színekkel párosítsd. 

Ezennel útjára indítom az Esküvői Stíluskalauz nevű sorozatot, ahol neked, tudatos menyasszonynak szeretnék kapaszkodót nyújtani. Neked, akik nem szeretne az elképzeléseiből engedni és tökéletesen stílusos esküvőre vágysz. Ez, a több részes kalauz segíteni fog neked a különböző stílusok megismerésében, a hozzájuk illő színek kiválasztásában, a megfelelő helyszín megtalálásában. Ha pedig a helyszín már adott, akkor segíteni fog abban, hogy milyen dekorációt kérjetek oda. Letisztázza majd azt is, hogy milyen irányban nézelődj Pinteresten. Mire a dekorációhoz értek a szervezésben, már tudni fogod, hogy milyen a ti álom esküvőtök.

Mi is ez a stílus, honnan ered?

Bevallom, kicsit részrehajló voltam, mikor az indusztriális stílusú esküvőt vettem első helyre, mert ez az egyik kedvenc stílusom. Télen is volt szerencsém egy ilyen esküvőt dekorálni az Ndustrial Studioban. De mit is takar pontosan az indusztriális vagy más néven industrial chic? Ahogy a nevében is benne ez a stílus a gyári, ipari környezetből táplálkozik. Sok benne a régi gyáreszközökre és berendezési tárgyakra utaló elem. Nincsenek felesleges sallangok, belsőépítészeti cirádás díszítőelemek, az elsődleges szempont ebben a stílusban -ha az alapját képező épületeket, a gyárakat nézzük- a funkció. Ennek megfelelően vagy kicsit nyers és rideg érzetet kelthet, de elképesztően sikkesen mutat egy esküvőn. A díszítések hiánya nem jelenti azt, hogy ne lehetne “esküvős” ez a stílus. Itt a textúrált felületek (nyers téglafal, málló festékes fal) és a fém eszközök praktikusann esztétikus formái adják a dekoráció díszét és alapját. 

Jellemző stílusjegyei

Amikor egy bizonyos stílusú esküvőt tervezek, legelső lépésként mindig elképzelem az adott stílus alapját, jellemző épületeit, gyakorlati használatát stb. Ezen a gondolatfonalon elindulva brainstormingolok tovább és rakom össze az esküvői dekoráció koncepcióját. Az indusztriális stílus esetében érdemes visszanyúlni a retro és a vintage korszakba. 

Az induszrtiális stílus jellemző tárgyai, stílusjegyei:

  • nyers téglafal
  • Körtés fények, fémbúrás lámpák
  • nagy falfelületet foglaló osztott felületű, fémkeretes ablakok, legtöbbször fekete szegéllyel
  • betonpadló
  • óriás fémbetűk
  • állítható magasságú, fémlábú székek
  • újrahasznosított fafelületek, ide nem illenek a faszeletek, nyers fafelületek
  •  szabadon hagyott szellőztetőcsövek, közmű csövek
  • mindenféle egyéb apróságok: fogaskerekek, rugók, csapok, régi polcok, gurulós asztalok, stb. 
Tehát bármi ami felelhető egy gyárban, egy kis fantáziával, szuper esküvői dekorelemmé válhat. 
Az indusztriális stílus egy jolly joker, mert el lehet vinni egy picit elegénsabb irányba, jól áll neki a geometrikus, kicsit skandi vonal, jó alapja a greenerynek, és a boho stílust is könnyű vegyíteni vele. Itt felejtsétek el a székszoknyát (egyébként is ;)) és a nehézkes damasztokat, csilogó-villogó strasszköveket, rózsaszín drapériákat.
 
indusztriális esküvő, esküvői stílusok, stíluskalauz, esküvői tippek

Itthon a Yess Event Hire-nek vannak nagyon szép, az indusztriális stílusba beépíthető bútoraik. Ezeket (Hank asztal és Johnny székek) használtuk Enikő és Bálint indusztriális esküvőjén is. Timi és Tomi esküvőjén pedig a Typotéka óriás feliratával dobtuk fel, az unalmas italbár összképét. Ezeket az elemeket a dekor részeként kezelem, így ezeknek a bérlését is én szoktam koordinálni, ha a pár igényt tart rá.

Kép: Szugfil Máté
Indusztriális esküvő, typotéka, óriás felirat, óriás betű bérlés
Kép: Eszter Faragó Photography
Jellemző színpaletták

Az industrial chic jellemző színei a fekete, barna, neutrális színek mint a szürke, fehér és a bézs. Alapvetően hideg színek a jellemzőek erre a stílusra, de jól lehet melegíteni a téglaszínnel, terracottával, aranya és réz részletekkel. Jól áll ennek a stílusnak még a hideg kék (mint a fenti képen a terítő) és a bordós színek is. A  legkevésbbé jól, a habos-babos rózsaszín áll ennek a stílusnak.

Neked való ez a stílus ha:

Ha egy markáns stílusú látványra vágysz és nem félsz akár a fekete színtől az esküvődön. Nem szeretnél leragadni a greenery-fehér virágok-púder szín (túl)biztonságos triádjában. A természetközeliség nem elsődleges szempont nálad. Inkább trendi, stílusos semmint romantikus esküvőt szeretnél.

Milyen helyszínekre illik egy ilyen esküvő?

Dekoros szempontból a helyszín kiválasztása előtt érdemes megfontolni, hogy a nektek tetsző dekorációs stílus élvez előnyt vagy a helyszín. Ha mindenképpen indusztriális esküvőt szeretnél, akkor a következő helyszínek személyes kedvenceim:

 

Remélem, hasznosnak találtad a bejegyzést, de akkor se aggódj, ha ezek után is csak kezdetleges elképzeléseitek vannak a vágyott dekorról. Kérj ajánlatot, és segítek a hozzátok illő dekoráció megtervezésben. 

Olvasd el a többi bejegyzést is:

The current query has no posts. Please make sure you have published items matching your query.