Hogy lettem esküvői dekoratőr

Mióta 2017-ben úgy döntöttem, hogy esküvői dekoratőrként szeretném folytatni az életemet, sokszor felmerültek a következő kérdések: Mióta dekorálok? Hogyan kezdtem el? Hányan csináljuk? Hol tárolom ezt a sok mindent? Én ezt tanultam? Ha igen hol? Dolgozom emellett bármi mást?

Ebben a bemutatkozó posztban, megválaszolom ezeket a kérdéseket.

A PRE-BLUSH WEDDING IDŐSZAK

Nem szeretnék túlságosan visszamenni az időben, de mivel szentül hiszem, hogy minden okkal történik, ezért muszáj a legelején kezdenem. Bár sosem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mindig is szerettem a nagyszüleim kertjében kertészkedni, főleg a virágok fogtak meg, vannak is kertészkedős képeim. De mégsem ide vezetném vissza a kezdeteket, hanem oda, amikor eldöntöttem, hogy rendezvényszervező leszek. Ennek megfelelően kerestem diákmunkákat, választottam főiskolát. Valahol a rendezvények szeretetével indult minden. Emlékek, jó élmények születnek egy rendezvényen, emlékezetes pillanatokat és állomásokat ünneplünk velük. Mindig is megfogott a pörgős életmód, ami ezzel jár, az hogy egy csomó embernek okozhatunk örömteli perceket egy jól megszervezett eseménnyel, tetszett a szervezkedés-koordinálás, intézkedés, kreativítás. 

Majd egy huszárvágással félbeszakadt ez az álom, amikor elkezdtem irodában dolgozni, először ügyfélszolgálaton, majd pénzügyön. Összesen 8 évet töltöttem ezen a pályán, kisebb sikerekkel és mindig éreztem, hogy bár a fizetés jó, az életem kényelmes és kiszámítható, ez nem az, amit keresek, sőt boldogtalan vagyok. Tudtam, hogy a magam útját szeretném járni.

Az évek során elő-elő jött a valódi érdeklődésem, mert több munkahelyemen is részt vettem a céges rendezvények szervezésével megbízott csapatok munkájában. Különösen arra vagyok büszke, hogy a legutolsó multimnál én vezettem az egyik ilyen csapatot. Jó kis pillanatokat és rendezvényeket éltünk át együtt.

A FORDULÓPONT

Majd 2015-ben eljött a fordulópont, ami minden embernek egy komolyabb mérföldkő az életében: a férjem megkérte a kezemet. Óriási örömmel és lelkesedéssel vetettem bele magamat az esküvőnk szervezésébe, amit én egy könnyed feladatként, a férjem utólagos elmondása alapján ő egy stresszes rémálomként élt meg. :))

A szervezés során mikor elérkeztünk a dekorációhoz két vagy három helyről kértem be árajánlatot. Az egyiket jó menyasszonyi szokáshoz híven sokaltam -bár utólag a SK készítésű dekorra elköltött összeg több volt– a másik kettő pedig nem tetszett. Ekkor döntöttem el, hogy magamnak dekorálom ki az esküvőmet. A dekorálás élményeiről, ebben a bejegyzésben írtam.

Minden pillanatát élveztem, sőt az aznapi feszített tempójú dekorálást és az előző nap hajnalig tartó készülődést is.

Bár sok dolgot ma már másképp csinálnék –erről ebben a videóban beszéltem–, hálás vagyok ennek az élménynek, mert ez indított el ezen az úton.

A BLUSH WEDDING DECOR MEGSZÜLETIK

Az esküvőnket követően nagyon jó visszajelzéseket kaptam, még a legkritikusabb emberektől is. Ezen a ponton még nem gondoltam azt, hogy bármit is szeretnék ezzel kezdeni, de azt éreztem, hogy ez az a dolog amit újra és újra tudnék csinálni.

Mielőtt önállóan belevágtam volna, volt szerencsém egy esküvőn bedolgozni Marjai Áginál, a Love DIY Wedding Decor alapítójánál. Ezután dőlt el bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.

2017 februárjában gyorsult fel minden, amikor a új munkahelyemen a kolléganőm elmesélte, hogy az esküvőjére készül, amire gondolkodás nélkül kiböktem, hogy mi lenne ha én dekorálnám be az esküvőjét, ő pedig igent mondott.

Mind a mai napig elképesztően hálás vagyok neki azért a bizalomért, amit akkor kaptam tőle.

Beletettem a szívem-lelkem (ahogy azóta is minden esküvőbe), hajnalig kötöttem a csokrokat (csak a menyasszonyi csokrot hétszer szétszedtem és összeraktam) és 2017.október 7-én kidekoráltam életem első esküvőjét –ha a sajátomat nem számítom.

Emlékszem, annyira izgultam, hogy miután beültünk a kocsiba és elhagytuk a helyszínt, félórán át csak zokogtam. Az csak rátett még egy lapáttal, hogy később a menyasszony felhívott az esküvőjéről, hogy megköszönje a dekort. Ezután nem volt megállás a sírásban. Azt hiszem akkor nyílt ki az a csap, ami mind a mai napig nyitva van, ami miatt minden menyasszony bevonuláson elsírom magam és még az utólag kapott képeken is képes vagyok pityeregni, de nem bánom.

Az esküvőt követően realizáltam, hogy ez virágkötészeti tudás nélkül nem fog menni, úgyhogy azonnal beiratkoztam egy tanfolyamra, ahol megtanították az alapokat. A tanulás azóta is tart, mert ez a szakma is olyan, hogy folyamatosan kell és illik tanulni. Ami a dekorálást illeti ez inkább ösztönös és az autodidakta tanulás gyermeke. Sokat olvasok lakberendezés témában, mert evidens, hogy sok az átfedés a dekorálással, de például az akvarellfestésből, egész pontosan a színtanból is nagyon sok olyat lehet tanulni, ami a dekorálással összefügg.

esküvői dekoros budapest-Letti-esküvői dekoratőr-budapest
A JELEN

2018 augusztus óta teljes munkaidőben dekorálok esküvőket. Voltak/vannak nehéz pillanatok, mint például a világjárvány, ami ugye többek között a mi szektorunkat érintette a legjobban.

2020 áprilisa óta pedig megcsináltattam életem első tetoválását, ami a Blush Wedding Decornak állít emléket és annak, hogy az életben minden összefügg és okkal történik. Hálás vagyok ezeknek a dolgoknak, mert ezek vezettek el ide, ahol most vagyok. Ahhoz az élethez amiben szeretem azt csinálni, ami a munkám.

Szeretem azt gondolni, hogy nagyon fontos munkám van. A legjobban azt szeretem ebben, hogy hatással lehetek az emberekre.

A pároknak tervezett dekoráció, menyasszonyi csokor stb. ott lesz azokon a képeken, amit majd évek múlva előkerülnek a családi eseményeken
Az emberek életének egyik legfontosabb napjához teszek hozzá a dekorjaimmal.
 
És végül a történetek, az emlékek része vagyok a dekoráció által;
a vendégek, a pár hangulatát és emlékeit is meghatározza a környezet, ami egy jól eltalált dekorral még emlékezetesebb lehet.
HÁNYAN CSINÁLJUK ÉS HOL TÁROLJUK EZT A SOK MINDENT

Az első két szezonban főleg ketten, a férjemmel csináltuk a dekorációkat. később egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy növekszik a megkeresések száma, és a dekorációk komplexitása és szükség van egy nagyobb csapatra. 2020-ban már csapattal mentünk minden esküvőre, aminek a mérete esküvőfüggő. A férjem ma már csak alkalmanként segít be, illetve a nagyobb építmények kivitelezésében segít.

Az eszközöknek építettünk két tárolót a lakhelyünkön. Itt tárolom sok-sok dobozban és jól rendezett polcokon, amiket imádok rendszerezgetni és pakolgatni, bár a rend sajnos nem szokott sokáig tartani, mert mindig van egy újabb rendezvény.

Letti-esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr
Letti-esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr
HOGYAN TERVEZEM A JÖVŐT

Sok tervem van a vállalkozásommal és az esküvőkkel. Azzal is meg vagyok elégedve, amit eddig adott nekem, de ambiciózus ember vagyok, mindig a következő lépcsőfok hajt előre. Hiszem, hogy a folyamatos szakmai fejlődés is fontos része a mindennapoknak és a jövőnek. Arra törekszem, hogy minden esküvőn jobbak legyünk, mint az előzőn. Ezzel a hozzáállással dolgozom mindennap.

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette: Rokolya Photography, Eszter Faragó Photography, Fehér Alexandra Photography

Letti-esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr
Letti

Köszöntelek az oldalamon! Dekoros vagyok és virágkötő, esküvői álmaidat virágba szövő. Köszöntelek az esküvői blogomban, ami rendszeresen frissül tippekkel, cikkekkel.
Tematikus, exkluzív, romantikus vagy a megszokottól eltérő, egyedi esküvőt szeretnél? Keress bátran!
Rólam bővebben

Olvasd el a többi bejegyzést is:

The current query has no posts. Please make sure you have published items matching your query.