Esküvői virágok – Mi legyen velük az esküvő után?

Mi lesz a vágottvirágokkal az esküvő után? –Vetül fel sokszor a kérdés. A vágott virágokat és a zöldeket kifejezetten erre a célra termesztik, hogy ezeket felhasználjuk. A közhiedelemmel ellentétben a virágok nem csak egy napra szólnak. A virágok vásárlásánál indul minden.

AZ ESKÜVŐ ELŐTT

A megfelelő minőségű és állapotú virágokat választom ki az esküvőkre. Ahogy sok minden másban, itt is különböző minőségszintek léteznek, továbbá számít az egyéni tapasztalatom is. Tudom például, hogy kinél lehet a Virágpiacon szép Lisianthust venni, vagy kinél kapható tartós, itthon termesztett zöld.

Az esküvői vágott virágok életciklusa sokkal hosszabb, mint ahogy azt gondolnánk. Az import virágok esetében, mire egy szombati napon az asztalra és a csokrokba kerülnek, már négy napja levágták őket. Ezek a virágok gondosan hűtve, becsomagolva érkeznek.

Ahhoz, hogy az esküvőt követő 3-4 napban is szépek maradjanak, gondos előkészítésen esnek át.

A virágokat a virágpiaci beszerzést követően minél hamarabb hűvös környezetbe és vízbe kell tenni. Az előkészítés része a virágok letisztítása és a különböző tartósító vegyszerekkel való kezelése, ami elősegíti azt hogy a virágok ne hervadjanak el, akár olyan extrém környezetben is, amikor nem jutnak majd vízhez, például ilyen a menyasszonyi csokor is.

Ebben az Instagram videóban bővebben beszélek a virágok kezeléséről és előkészítéséről.

AZ ESKÜVŐ NAPJÁN

Az esküvő napján a virágok jó esetben vízbe kerülnek, boldogságkapuk és egyéb függesztett díszek esetében tűzőhab alapokban készítjük el a díszeket. Minden díszt, asztalközepet stb. még utoljára tartósító sprayvel kezelünk. Kifejezetten figyelünk az időzítésre, ha egy dísz napos helyre kerül, igyekszünk minél később kitenni, hogy minél kevesebbet érjék a tűző napsugarak, ezzel is késleltetjük a hervadást.

Azért is fontos, hogy a virágok szépen mutassanak, mert bár az esküvő csupán egy nap, az ott készült képeket még hosszú évtizedeken át fogjátok visszanézni. Ezért fontos, hogy mi szerepel azokon a fotókon.

AZ ESKÜVŐ UTÁN

A dekorációk zömét úgy készítjük el, hogy ezeket az esküvő után akár ti, akár a vendégek könnyen elvihetik. Bontáskor a vázákban lévő virágokból csokrokat kötünk és ott hagyjuk a helyszínen, hogy a vendégek elvihessék magukkal. A legtöbb vendék ilyenkor nagyon boldog, vagy már hamarabb is megkérdez minket, hogy vihetnek-e a virágokból. 🙂 

Ezeket a csokrokat érdemes hazaérkezés után egy éles ollóval visszavágni és vízbe tenni. Érdemes a vizet naponta vagy kétnaponta cserélni, és védd a tűző napsütéstől, de közvetlenül  légkondi alá se tedd őket, mert megfáznak.

 A vizes tűzőhabba tűzött virágok esetén nincs más dolgotok, mint hazavinni és gyönyörködni bennük. Ezek a díszek eleve egy vízes alapban készülnek, ahonnan a virágok felveszik a vizet. Addig tartanak a virágok, amíg a tűzőhabban van víz, ezt utólag öntözni nem érdemes, mert már nem úgy veszi fel a folyadékot, érdemben nem hosszabbítja meg a virágok élettartalmát.

Ha kövirózsa van a csokorban, szedd ki belőle, és tedd legalább egy 10-15 cm átmérőjű edénybe, amiben virágföld van. Helyezd napos helyre és két-három hetente 1-2 kortynyi vízzel öntözd meg. 

Sokszor felmerül az a kérdés is, hogyan lehetne a menyasszonyi csokrot tartósítani. Létezik az otthoni kiszárításnál modernebb és esztétikusabb megoldás is virágcsokor tartósításra. Ez pedig a virágok kiöntése műgyantába. Itthon a LA VIVIENNE foglalkozik ezzel. Az esküvő után eljuttatott csokrokat alkotóelemeikre szedve, szépséges virágkompozíciókat készítenek, majd ezt műgyantába kiöntik. Ezután a lakásba bárhova kitehető. Személy szerint nekem ez a kedvenc megoldásom a menyasszonyi csokor megőrzésére. A virágok eredeti színe és formája is megmarad, ami szárítás esetén nem feltétlenül mondható el, emellett esztétikus és igényes összképet mutat. Nem mellesleg hosszú-hosszú évekig szép marad.

lavivienne-viragtartositas

képek: La Vivienne weboldala

A fentebb leírtak alapján látható, hogy a virágok élete és funkciója sokkal hosszabb, mint az esküvő napja. Összességében azt ajánlom, hogy a virágokra ne csak egyszeri dekorációként tekintsetek, nem csak egy napra szól, hanem örömet okoz a vendégeknek, nektek pedig örök emlék marad, ezek pedig jóval több időre szólnak, mint az esküvő napja.

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette: Eszter Faragó Photography