Hogyan válassz esküvői dekoráció színeket?

Az esküvői színek kiválasztása sokszor kérdéses, elméletben pedig könnyebb, mint gyakorlatban. Hiszen annyiféle lehetőség, szín, árnyalat létezik, nem egyszer a helyszín is feladja a leckét a színekben. Mindamellett, hogy a dekorációval magatokról -mint egy pár- kommunikáltok és a személyes stílusotok leképzése, egy jól megválasztott színpaletta emeli a rendezvény fényét és emlékezetessé teszi a látványt. De hogyan is kezdj hozzá? Ehhez nyújtok neked segítséget.

1. Ha ötleted sincs, milyen színek legyenek

Ha nem tudod honnan indulj, akkor keress egy képet aminek tetszenek a színei (nem muszáj esküvőinek lennie) és ezeket használd a dekorációban. Sőt ezen a weboldalon, ahova a képedet feltöltve, digitális piepttával mintát tudsz venni a kép  színeiből és összeállíthatsz egy színpalettát, de akár Canvában is megcsinálhatod.

2. Vedd figyelembe az esküvői helyszín adottságait

Két féle módon indulhatsz el az esküvő megszervezésében. A helyszínt válaszd ki elsőként vagy az általad elképzelt színhez, illetve stílushoz válaszd a helyszínt. Előbbi esetben a helyszín színeit (és az enteriőr stílusát) erősen ajánlott figyelembe venni. Viszont arra vigyázz, hogy teljesen eltakarni sem érdemes egy bizonyos adottságot, különben vizuális kakofónia lesz a vége.

Amennyiben a színekhez választod a helyszínt, könnyű dolgod van mert akkor már csak a dekoráció stílusát kell a helyszínnel harmóniába hozni. Erre adok tippeket a Stíluskalauz című blogsorozatomban.

Színpaletta-esküvői-színek

3. Inspirálódj az évszakokból

Az évszakok mindig jó kiindulásipontok, ha esküvő dekoráció színekről van szó. Mondok néhány példát:

TÉL: meleg, meghitt, piros, fenyő, csillám, flitter, vagy jeges, ezüst, hófehér, elegáns, hideg kékek
TAVASZ:
pasztell, kikelet, frissesség, élénk zöldek, világos színek, kerekded formák, színes

NYÁR: forróság, vibráló színek, kontrasztos színek, vagy éppenséggel „napszítta” színvilág

ŐSZ: meleg, tompább színek (pl.: burnt orange, okker), fa, barna

Az évszakot a színekben is visszahozhatod, de akár a dekoráció stílusára is hatással lehet. Az esküvői dekorációkat mindig úgy készítem el, hogy igyekszem az évszakkal harmóniába hozni és beleilleszteni a környezetébe azáltal, hogy olyan dekorációs elemeket használok, amik az adott évszakra jellemzőek.

4. Inspirálódj az esküvő stílusából

Minden stílusnak megvan a maga „klasszikus” színe, ami szinte összenőtt vele. Például egy elegáns esküvőn sokszor helyet kapnak a fémszínek úgy, mint az arany vagy az ezüst, és sokszor a fehér adja az alapot. Egy rusztikus esküvőre inkább a barnás, tompább, natúr színek jellemzőek –de a pasztellszíneket is elbírja, míg egy indusztriális esküvő sok hideg színt hazsnál, mint pl: acélszürke, fekete. Ha mondjuk mediterrán hangulatú esküvőt szeretnél, annak is megvannak a saját színbéli jellemzői (citromsárga, narancs, tengerkék, fehér).

Az esküvői színek kiválasztásánál a stílusból is érdemes meríteni, és bedobni ezeket a megszokott fogásokat. Akkor biztos nem fogsz mellé.

KAPCSOLÓDÓ: Erika és Gábor Amalfi-part inspirálta esküvője

Színpaletta-esküvői-színek

5. Válassz egy FŐszínt

Mikor színt választasz az esküvőre, legyen egy szín, ami dominálni fog. Ehhez válaszd a többit. A domináns színt érdemes megjeleníteni nagyobb felületeken: asztalterítő, nagyobb fejű virágok, dekorációs eszközök, de ne próbáld mindenbe beletenni, mert erőltetett lesz a végeredmény. A legkönnyebb ha kettő vagy három színnél maradsz. Ha nagyon nem vagy biztos magadban a fehér mindig jolly joker. Ha három színnel dolgozol ezeket 60-30-10%-os arányban érdemes használni. Tehát a dekorációban a főszín 60%-ban, a második szín 30%-ban és a kiegészítő harmadik szín 10%-ban jelenjen meg. Így elkerülheted, hogy a végeredmény zavaros legyen.

6. Használd a főszíned árnyalatait is

Harmonikus színpalettát úgy tudsz létrehozni, hogy nem csak a szín egyetlenegy árnyalatát használod fel. Ezáltal a dekoráció és a virágdíszek sokkal élettel telibbek, a szemnek pedig érdekesebbek lesznek. Ebben a palettában is megjelenik a kék több árnyalata.

7. Hívd segítségül a színkört

Ha tanácstalan vagy, hogyan kell színeket párosítani, használd a színkört. Ez segítséget nyújt a színek párosításában. Az egymással szemben lévő színek mindig érdekesen egészítik ki egymást (avagy ezek komplementer színek), gondolj például a türkizkék-narancs kombóra. Míg a szomszédos vagyis „analóg” színek pedig egy puha, a szemnek kellemes színvilágot hoznak létre.

8. Csak olyan színt válassz amit igazán szeretsz

Elsősorban azt nézd, hogy neked mi tetszik, mi áll közel a szívedhez, a személyiségedhez. Azért ne válassz egy színt, mert éppen az az aktuális esküvői trendszín, vagy mert anyukád, barátnőd, esetleg a helyszín azt mondta, hogy ez jól néz ki. Merj bátor, merész, de legfőképp önmagad lenni, a púder esküvői dekoráción túl is vannak ám lehetőségek.

9. Ne csak a virágok legyenek színesek

Ha egy színvilág megjelenítésről van szó, nem csak a virágokra tudunk hagyatkozni. A dekorációval kapcsolatban mindig javaslom a párjaimnak, hogy jelenjen meg a fő színeket, a terítőben, a textilszalvétákon, a grafikai anyagokon, a helyszín hangulatvilágításában, a poharakon, tányérokon, bútorokon, egyedi -kifejezetten az eseményre készült- italokban. Nem muszáj a felsoroltak közül mindennek ebben a színben pompáznia (túl sok lenne a végeredmény), de egy-egy jól megválasztott elem kiválóan kihangsúlyozza a választott színpalettát, vagy éppen látványos kontrasztot tud alkotni vele.

Az esküvő színei visszakönszönhetnek akár a ruhádon is, a vőlegényed nyakkendőjén, zokniján vagy a koszorúslányok ruhájában. Ha egyedi lesz a vacsoramenütök, akár az ételekben vagy az ételek dekorációjába is belekerülhetnek ezek a színek. Természetesen ezt érdemes a séffel vagy a cateringgel egyeztetni.

Színpaletta-esküvői-színek

10. Kezeld lazán

Mint minden egyébbel kapcsolatban, itt is azt javaslom, hogy ne görcsöld túl a színeket, főleg ne a virágokkal kapcsolatban. Mikor dolgozom, én is maximalistán állok hozzá, és a lehető legpontosabb árnyalatokat igyekszem mindenből beszerezni. Viszont nem érdemes tűpontos színkódokhoz ragaszkodnod, az esküvői dekorációban. A lényeg, hogy az összhang meglegyen, és ezen néhány árnyalatnyi eltérés nem fog rontani.

Ha már megvan mi tetszik, vagy éppenséggel még mindig nem tudsz dönteni a sok szép esküvői színvilág között, kérd szakember segítségét. Keress fel esküvői dekoráció elkészítésével kapcsolatban.

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette:  Rokolya Photography, Kristoban Photo,   és Colse to my heart blog (színkör)