Esküvői dekoráció árak - A menyasszonyi csokor

A cikksorozatom célja, hogy bemutassam, milyen esküvői költségvetéssel számolj, ha minket szeretnél felkérni az esküvői dekorációd kivitelezésére. A cikkben a saját árazásunkat mutatom be. Az egyes elemek szakmai-árazási alapja hasonló lehet minden virágkötőnél és dekorosnál. Ugyanakkor minden szolgáltatónál egyéni döntés, hogy saját munkáját miképpen árazza, így előfordulat olyan szolgáltató is, aki ennél magasabb költségekkel dolgozik.

A csokor Nagy Nap igen csak sarkalatos pontja, -talán mondanom sem kell. Most megosztok veled néhány érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál a menyasszonyi csokrodról és arról, hogy mennyi munkát fektetek, egy-egy csokor elkészítésébe. Elmagyarázom azt is, hogy milyen tényezőkből épül fel a csokor ára. 

Mennyi virág van egy menyasszonyi csokorban

Minimum 25-30 szál virág van, de nem ritka a 35-40 sem. Az ár függ a mérettől is, a felhasznált növényektől. A pampafű, angol rózsa, cafe au lait dália, a protea, Sarah Bernhardt bazsarózsa jellemzően felsőkategóriás növények

Mi van benne az árban? - Ha elhangzik az "esküvő" szó, minden drágább lesz?

Így van! Viszont nem azért amire elsőként aszociálnak az emberek. Azért lesz drágább, mert sokkal összetettebb munkafolyamattal kell előkészíteni azt a csokrot, elmesélem! Miért fontos az esemény? Mert tudjuk, hogy a menyasszonyi csokornak több órát kell kibírnia víz nélkül. Ami azt jelenti, hogy ha egy délután 16 órakor kezdődő ceremóniát veszünk, az azt megelőző kreatív fotózást, majd a ceremónia teljes terjedelmét, a vendégek gratulációjának a fogadását stb, legközelebb megközelítőleg este hét óra környékén kerül esetleg újra vízbe a csokor, amikor is leültök vacsorázni. Ez három óra hossza, amit a csokornak ki kell bírnia hidratálás és hűtés nélkül, legtöbbször tűzőnapon (alkalmi csokor esetén, ez általában 1-1,5 óra v ételt követően).  Hogy ez alatt az időtartam alatt is szép maradjon a csokrod és ne kezdjen kókadozni a fényképek elkészülte előtt, több fázisú előkészítésen esnek át.

  • A lehető legtartósabb, legjobb minőségű vagyis elsőosztályú virágokat veszem meg. Azoktól a termelőktől akiknek a növényeiben eddig nem csalódtam. Személyszerint , ha angol rózsákról van szó, előnyben részesítem a “valódi” angol rózsákat David Austin luxus esküvői virágait, a hazai termesztésű rózsákkal szemben, mert többszöri tapasztalatom azt mutatja, hogy a David Austin rózsák tartósabbak, szebbek, nagyobb virágfejjel rendelkeznek, ezáltal jobban néznek ki a menyasszonyi csokrokban is.
  • A virágokat hűtött körülmények között kell tárolni, minél tovább.
  • Ami az előkészítést illeti; ahhoz, hogy minél tovább maradjanak a lehető legszebbek, különböző vegyszerekkel tartósítom a virágokat. Ezeknek a vegyszereknek az ára szintén hozzátesznek a csokrok árához, mivel literjük 2,000-2,500 Ft felett indul. Először egy gyorshidratáló folyadékba helyezem a virágokat, majd tápoldatot kapnak, végül amikor elkészült a csokor, tartósító spray-vel fújom le őket. 
  • Továbbá az árhoz -ha menyasszonyi csokor- hozzáadódnak a különböző különböző kiegészítők árai, úgy mint: gyöngyfejű gombostű, virágkötőszalag, magas minőségű, sűrűn szövött szaténszalag, vagy kézműves selyemszalag, amivel a szárat kötöm át. Ezek az apróságok teszik még szebbé és különlegesebbé, életed egyik legfontosabb virágcsokrát.
Tavaszi virágok, vágott virág esküvőre, áprilisi virágok esküvőre, szezonális virágok

Kép: Teodóra Simon Photography

A szezonalitás és a virág fajták befolyásolják az árakat?

A rövid és sarkított válasz, hogy igen, befolyásolja az árakat a szezonalitás. A virágokat, az esküvő színei, stílusa és évszak alapján válogatom össze. Ellenben önmagában a szezonalitás nem befolyásolja az árakat, egyes virágoknál, mint például a hortenzia, a szezonalitás nem faktor, mivel elérhetőek egész évben ellenben ezek drágább virágok. A virág luxuscikk amelyet a tőzsdén vásárolnak a nagykereskedők, a ezáltal az árak folyamatosan változnak. Az elmúlt évek vásárlásai alapján készítettem egy folyamatosan bővülő adatbázist, amiben fajták szerint megtalálhatóak a virágárak, ez alapján egy átlagárral kalkulálok az árajánlatban. 

Egy-egy szál lisianthus nem egyszer drágább lehet, mint egy rózsa, továbbá a zöldek (eucalyptus, ruscus stb.) is, fajtától függően megnövelhetik a végösszeget.

A dobócsokor

A dobócsokor a menyasszonyi csokor kisebb változata, ami ugyanolyan stílusban és alapanyagokból készül, mint a fő csokor. A virágmennyiségktől eltekintve, ami megközelítőleg a menyasszonyi csokor harmada-fele, teljesen megyezik azzal. A dobócsokor elkészülhet egy darabként, vagy több kisebb darabból “széteső” csokorként, szalagokkal és így tovább, attól függően, hogy milyen módon szeretnéd megtartani ezt a hagyományt.

A nyersanyagokon kívül, amit tartalmaz még az ár

Az esküvői dekoráció árában a nyersanyagok mellett, benne van még természetesen a munkadíj; ami takarja az elkészítést, a szakmai képzettséget és tapasztalatot, a beszerzésre és tervezésre fordított időt. Továbbá tartalmazza még az aszisztensek munkadíját, a különböző adókat, működési költségeket (weboldal, telefonszámla, munkához használt autó), azt az időt és energiát amit arra fordítok, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudjam neked és a párodnak biztosítani.

 

Mindezt egybevéve a menyasszonyi csokor ára:

Menyasszonyi csokor induló ár 35 ezer forint.
Dobócsokor 10-15 ezer forint.

Bízom benne, hogy a fenti információk segítségedre lesznek az esküvői költségvetés megtervezésénél!

Tarts velem a jövő héten is, ugyanis jön a sorozatom második része, ahol további hasznos információkat találsz majd, az esküvői dekoráció árakkal kapcsolatban, ugyanis az asztal dekorációkról lesz szó.

Ha pedig segítségre van szükséged a menyasszonyi csokor kiválasztásában, olvasd el ezt a bejegyzést.

Megjegyzés: Az árak a 2022-es szezonra frissítve.

Kövess itt is