Esküvői dekoráció árak - Vajon mennyibe kerül a teljes dekor 2023-ban

Ez mindig az első és majdhogynem legfontosabb kérdés, ami felmerül a szervezés során. De mennyi is az annyi, milyen esküvői dekoráció csomagárak vannak, mennyibe kerülnek az esküvői virágok stb. Kaptam már olyan visszajelzést menyasszonytól, hogy a szolgáltatók sokszor tabuként kezelik az árakat. Ebben a bejegyzésben ezt elkerülve transzparensen és lényegre törően bemutatom neked, hogy áll össze az esküvői dekoráció árazása.

900 ezer forint alatt nincs komplett dekor 2023-ban

Ez a lehető legalacsonyabb küszöb. Az esküvői virágok beszerzési költsége egy átlagos 60-80 fős esküvőnél is több százezer forintra rúg, erre jön rá még az egyéb alapanyagok beszerzésének ára. Az esküvői összköltség 15-20%-át érdemes a dekorációra elkülöníteni.
Egy 60-80 fős, 900 ezer forintos dekorációs büdzsé a következőket fedi le: egy kisebb asztalközép a vendégasztalokra, egy szolidabb ceremónia dekorációra, emellett a személyes virágokat (menyasszonyi csokor, vőlegény kitűző) 2 szülőköszöntő csokor. Továbbá tartalmaz egy egyszerű, nyomtatott ültetésirendet és üdvözlő táblát, asztalonként 1 db menükártya, és ültetőkártya a vendégeknek.

Ebbe az összegkeretbe sűrűbb, virághangsúlyos asztalközép/ dekoráció, egyéb extrák mint teljes mennyezet dekoráció fényfüzérrel, háttér dekor, vendégkönyv stb. nem fér bele.
Ha tőlem kérsz árajánlatot, az űrlapon láthatod, hogy mennyi a minimum nálam. Ez az az összeg, amennyiért olyan minőségű és virágmennyiségű dekorációt tudok nektek készíteni, amit szívesen adok ki a kezeim közül.

Személy szerint nem dolgozom csomagárakkal, mert abban hiszek, hogy minden esküvő egyedi, nem lehet csomagokba beleerőltetni. Minden párunknak egyedi igények alapján, személyreszabott dekorációs tervet készítek.

esküvői dekoráció árak
saját dekoráció és képek
A dekoráció összege több részből tevődik össze:
 • Virágok, virágkötészeti eszközök (tűzőhab, ragasztó, drótok, tartósító spray stb)
 • Dekorációs alapanyagok: mécses, mécsestartó, táblatartó állványok, textíliák, táblák, vázák stb, esküvőnként változó
 • Grafikával is foglalkozom, tehát ez is benne van
 • A dekoráció elkészítésének, megtervezésének és bontásának a munkadíja

A virágok árát sok minden befolyásolja (szezonalitás, fajta, szín, éppen aktuális ünnepek amire szokás virágot adni). A járvány öröksége a 20-30-50% de nem ritka 200%-os áremelkedés. Az inflációnak több okai is van, ha érdekel akkor itt olvashatsz részletesebben a témáról.

Miért térnek el a dekorosok árai?

Ahogyan egy boltban ugyanazon termékek között, úgy a dekorosok árai között is van eltérés.

Az egyedi árazás is több faktortól függ:

 • A dekoráció kivitelezésében segítő csapat mérete és munkabére
 • Egyénileg megállapított árazás
 • Szakértelmet, a tapasztalatot és a tudást is tartalmazza az ár.
 • Az infrastruktúra, amit fenn kell tartani az adott vállalkozás mögött (jármű, eszközök karbantartása, vállalkozás adói)
Pinterest dekorációk költségvetése a magasabb kategóriába esik

A Pinteresten látott képek többnyire milliós tételű dekorációkat mutatnak be. Az oldalon található referenciák között is vannak ilyen összegű dekorációk, ezekben sok az egyedi részlet, a helyszín több része is be van dekorálva, exkluzív részletek (például névre szóló, aranyozott menükártya, amit virágokkal díszítünk), több installáció virágokkal díszítve (például: lounge sarok, desszertasztal, köszönőajándék asztal), nagyobb virág dekorációk készülnek ezekre az esküvőkre. Továbbá ezekbe a dekorációkba drágább virágok és növények kerülnek: pampafű, protea félék, orchidea, különleges színű zöldek, hortenzia.
Minél összetettebb, személyre szabottabb és részletgazdagabb egy dekoráció, annál magasabb befektetést igényel.

esküvői dekoráció árak
saját dekoráció
Darabszámok is növelik a dekoráció összköltségét

Ez olyan része a dekorációnak, ami a meglátásom szerint sokszor elkerüli a párok figyelmét.

Egyszerű példával szemléltetném:

 • Mondjuk egy virágboltban 25 ezer forint a közepes csokrot (amiben tényleg rendes mennyiségben van virág, nem csak kitöltő zöldek)
 • Egy esküvőn viszont felszorozva az asztalok darabszámával:
 • 1 db csokor – 25.000 Ft | 12 db csokor – 25.000 x 12=180.000 Ft

Ugye máris milyen soknak tűnik? Ehhez hozzáadódik a dekorálás és tervezés munkadíja, az asztalszám, a gyertyák, gyertyatartók és esetleg egyéb csecse-becsék és dekorációk. A textíliákról és szalvétákról, esetleg dísztányérokról nem is beszélve.

A mindennapokban ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy legfeljebb néhány ember vacsoráját/ajándékát stb. álljuk.
Egy esküvő esetében  sokkoló lehet elsőre, hogy minden 80-100-120 darabbal szorzandó fel.

Mindemellett a dekoráció egyén függő is. Akár csak egy ingatlanvásárlásnál jó, ha tisztában vagytok az átlag piaci árakkal és ehhez mérten el tudjátok dönteni, hogy nektek mire van igényetek.

Remélem, hogy ezzel a bejegyzéssel sikerült hasznos és-vagy érdekes információkat adnom arról, hogyan is működik az esküvői dekoráció a háttérben.

A bejegyzésben felhasznált képeket készítette: saját képek, Eszter Faragó Photography, borító: Teodora Simon Photography

Letti-esküvői-virágok-virágdekoráció-esküvői-dekoratőr
Letti

Köszöntelek az oldalamon! Dekoros vagyok és virágkötő, esküvői álmaidat virágba szövő. Köszöntelek az esküvői blogomban, ami rendszeresen frissül tippekkel, cikkekkel.
Tematikus, exkluzív, romantikus vagy a megszokottól eltérő, egyedi esküvőt szeretnél? Keress bátran!
Rólam bővebben

Olvasd el az ehhez kapcsolódó bejegyzéseket is:

The current query has no posts. Please make sure you have published items matching your query.