DIY esküvői dekoráció vagy nem DIY? Ez itt a kérdés

Csináld magad esküvőt tervezel tele csupa DIY ötlettel? Esetleg spórolni szeretnél, ezért DIY esküvő a megoldás? Összeszedtem nektek 8 pontban a pro és kontra érveket, amik alapján érdemes mérlegelni, mielőtt belevágtok a saját készítésű esküvőbe.

Először is szeretném leszögezni, hogy senkit nem szeretnék lebeszélni arról, hogy maga dekorálja az esküvőjét. Először furcsának tűnhet hiszen gyakorlatilag saját magam alatt vágom a fát, de ezt meg kell hogy cáfoljam. Először is magam is DIY dekoráltam az esküvőmet, másrészt pedig azt gondolom, hogy aki ilyen módon szeretné az esküvői dekort kivitelezni, az akkor is megfogja tenni ha megíródik ez a bejegyzés vagy sem. 🙂 Ugyanakkor azt gondolom, hogy irtó bátrak is azok a párok akik ezt bevállalják, hiszen életük nagy napján egy olyan dologba készülnek belevágni -az esküvő szervezése mellett-, amit előtte nem biztos, hogy már csináltak, nem beszélve a ráadás feladatokkal és tervezéssel ami ez jár.

EXTRA FELADAT A SZERVEZÉS MELLETT

Talán mondanom sem kell, hogy ezzel még egy -nem kis- feladatot vesztek magatokra. Minden menyasszony más és más, van aki lubickol a szervezésben, van aki pedig egy nyűgnek éli meg a mindennapok mellett. Utóbbi típusok, nem biztos, hogy olyan könnyedén veszik azt az “akadályt”, hogy még a dekorációval is foglalkozni kell. Hiszen a dekoráció elkészítése nem csak az esküvő napjára szorítkozik, hosszú hónapok előkészületei előzik meg, aminek során a helyszínhez passzoló, stílusos dekorációt kell megtervezni, az eszközök lelőhelyét felkutatni, majd beszerezni, virágokat megtervezni, majd beszerezni, esetleg az esküvői meghívók és az ehhez kapcsolódó egyéb papírnemük megtervezése, elkészítése stb. Plusz told meg azokkal az egyedi kérésekkel, amiket még szeretnétek az esküvőtökre.

SZEMÉLYES RÉSZLETEK

Beletehettek olyan személyes részleteket az esküvőbe amilyet szeretnétek. Ugyanakkor egy jó dekoros, ráérez arra, hogy mi az ami titeket jellemez, kik vagytok és mi az ami a személyiségetekhez a legjobban passzol. A személyes találkozók során pedig jobban megismeritek egymást, ezáltal a dekoros olyan apró részleteket tud belecsempészni a dekorációba, amiben ti köszöntök vissza.

FELRÚGHATJA A NAPIRENDET

Személyes tapasztalatból mondom, hogy egy apró baki is felrúghatja az esküvői napirendet, annak ellenére, hogy konkrétan kitalált, aprólékosan leírt, kinyomtatott forgatókönyvvel rendelkeztek; ahogy nálunk is történt. Az esküvőnk reggele gyakorlatilag egy projekt megbeszéléssel indult, ki, miért, hova, mit, merre. Ennek ellenére egy aprócska félreértésből ami köztünk és a catering cég között adódott, egy órával később tudtuk elkezdeni díszíteni az asztalokat. Addigra már rég ott várt a fodrászom, a sminkesem, a többi meg már történelem. Ez egy történet, leginkább azt szeretném ezzel kihangsúlyozni, hogy ilyen -sőt ennél rosszabbak- is megtörténhetnek egy rendezvényen. Ezekre jó előre fel kell készülni, tudni kell azonnal lépni és ami a legfontosabb nyugodtnak maradni.

Ha van dekorosotok, neki csak az a dolga aznap, hogy kora reggel már a helyszínt szépítse. Nem kell fodrászhoz rohannia, vendégeket koordinálnia és legfőképpen nem kell pontosan az oltárhoz rohannia időre. 😉

 

KÖLTSÉGEK

No igen a DIY mellett szóló érvek legfőbbike, a költségek. Azt kell, hogy mondjam, nem feltétlenül lesz olcsóbb így az esküvő (magamat ismételve, ez is személyes tapasztalat). Amíg nektek mindent gyakorlatilag nulláról kell beszereznetek, elkészítenetek, bérelnetek, addig egy dekoratőr valószínűleg ezekkel az eszközökkel már rendelkezik. Járulékos költségek jelentkezhetnek egy-egy Aliexpress rendelés után (ha mondjuk nem olyan a termék mint a  képen), esetleg drágábban vesztek meg valamit, amit más forrásból olcsóbban is be lehet szerezni.  Ha dekorost fogadtok fel, többek között a kényelmeteket fizetitek ki, a dekoros szakértelmét, tapasztalatát. Míg ti nagy valószínűséggel még nem dekoráltatok esküvőt, addig a dekoros mögött több esküvőnyi tapasztalat áll. Olyan kérdésekre, technikai megoldásokra tud rávilágítani amiket csak tapasztalattal lehet.

“NEM MINDEN ARANY AMI A PINTERESTEN FÉNYLIK”

A Pinterest, minden menyasszony megrontója.  Csak viccelek, én is imádom. Egy gond van csak a Pinteresttel, hogy néha irreális elvárásokat ébreszt a menyasszonyokban. Főleg a virágoknál érezhető ez, a nagy kedvenc a bazsarózsa, szinte minden valamire való menyasszony esküvői boardján ott virít. Sajnos ez a virág -bármilyen mesésen mutatna az esküvőtökön- csak a májusi és júniusi arák kiváltsága, mert akkor virágzik. Ha bármilyen különleges dekorációt látsz Pinteresten, csak szólj egy dekorosnak és biztosan, hogy mindent megtesz, hogy maradéktalanul megvalósítsa az elképzeléseidet.

VIRÁGKÖTÉSZET ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

Csokrot kötni nem könnyű, akármennyire is annak látszik. Természetesen ez attól is függ, hogy milyen végeredményt szeretnél a kezedben tartani. Kevés esküvőn állja meg a helyét egy “bohéman összefogott” , laza csokor. A csokorkötésnek megvan a saját technikája, szabályszerűsége, amiket ha nem tudsz akkor sajnos nem lesz álomcsokrod, ahogy nekem sem volt. Megint csak #truestory. 😉

ESKÜVŐ UTÁN MÉG LE IS KELL PAKOLNI

A dekorációt reggel, tehát az esküvő előtt, amikor már mindenki más a násznépből -csak még ti nem- készülődik, fel kell tennetek. Az esküvő után, legyen bármilyen korán, legyetek akármilyen fáradtak, le kell szednetek. Az utóbbi mozzanatban van a kutya elásva, mert nem mindegy a “mikor”. Tehát azt kell figyelembe venned, hogy a bérleti szerződés szerint meddig a tiétek a helyszín és -ez a legfontosabb- hány órára kell eredeti állapotában visszaállítanotok, magyarul mindent leszedni. Ezt az esküvő helyszíne válogatja, hogy mennyire veszi szigorúan. Ez azt jelenti, hogy a buli után, még hullafáradtan le kell mindent szedni. Ha pénteki esküvőtök lesz akkor ez annyival szigorúbb, hogy a másnapi esküvő előtt -amire valószínűleg már kora reggel megérkezik a dekoros-, le kell szednetek a dekorációtokat.

A mi esküvőnk napján az előző napi pár egészen 9:30-ig húzta a leszedést, pedig mi már 8-ra ott voltunk.

Ha van dekorosotok erre nincs gondotok, mert ő a megbeszélt időpontban már ott lesz és visszaadja a helyszínt az eredeti állapotában. Nektek már csak az a dolgotok, hogy kipihenjétek a buli fáradalmait.

MENNYIRE VAGY IDEGBAJOS?

Nézz magadba őszintén, -és most rád gondolok kedves Menyasszony-, hogy mennyire vagy nyugodt típus, hogy kezeled a stressz helyzeteket, hogyan reagálsz ha valami nem úgy történik ahogyan te szeretnéd? Ha rendelkezel annyi önismerettel, hogy ezt átlásd és azt mondod, hogy ezek meg se kottyannak neked, akkor hajrá, csak biztatni tudlak, hogy életed egyik legszebb napjában tevékenyen is részt vegyél. 🙂

Összegezve a saját magatok által dekorált esküvő, csak akkor való nektek, ha el tudjátok engedi a tökéletes/álom stb. esküvő képét és egy jó bulinak tudjátok felfogni. A dolgok természetéből adódóan becsúszhatnak bakik a nagy napon, még akkor is ha meg van minden tervezve. Ha bármi nem úgy sikerül, ahogy azt eltervezted, akkor azt vagy nektek kell kijavítani, vagy ha már nincs rá idő, úgy hagyni.

További kelleme készülődést kívánok!

Letti

A képek forrása: saját, Pinterest
Tökéletes esküvői dekorációt szeretnél? Ne maradj le szabad időpontjainkról, keress fel minket most
EZ IS ÉRDEKELHET
KÖVESS FACEBOOKON