Blog

Mi alapján válassz esküvői dekoráció színeket?

esküvő-színek-esküvői-színpaletta-esküvői-színek-2021

Mi alapján válassz esküvői dekoráció színeket?

Az esküvői színek kiválasztása sokszor kérdéses, elméletben pedig könnyebb, mint gyakorlatban. Hiszen annyiféle lehetőség, szín, árnyalat létezik, nem egyszer a helyszín is feladja a leckét a színekben. Mindamellett, hogy a dekorációval magatokról -mint egy pár- kommunikáltok és a személyes stílusotok leképzése, egy jól megválasztott színpaletta emeli a rendezvény fényét és emlékezetessé teszi a látványt. De hogyan is kezdj hozzá? Ehhez nyújtok neked segítséget.

1. Válassz egy alapszínt

Mikor színt választasz az esküvőre, nevezz meg egy fő színt, ami dominálni fog mind közül. Ehhez válaszd a többit. A domináns színt érdemes megjeleníteni nagyobb felületeken: asztalterítő, nagyobb fejű virágok, dekorációs eszközök.

2. Vedd figyelembe az esküvői helyszín adottságait

Két féle módon indulhatsz el az esküvő megszervezésében. A helyszínt válaszd ki elsőként vagy az általad elképzelt színhez, illetve stílushoz válaszd a helyszínt. Előbbi esetben a helyszín színeit (és az enteriőr stílusát) erősen ajánlott figyelembe venni. Viszont arra vigyázz, hogy teljesen eltakarni sem érdemes egy bizonyos adottságot, különben vizuális kakofónia lesz a vége.

Amennyiben a színekhez választod a helyszínt, könnyű dolgod van mert akkor már csak a dekoráció stílusát kell a helyszínnel harmóniába hozni. Erre adok tippeket a Stíluskalauz című blogsorozatomban.

greenery esküvői meghívó,Esküvői meghívó, modern Esküvői meghívó, egyedi Esküvői meghívó

3. Inspirálódj az évszakokból

Az évszakok mindig jó kiindulásipontok, ha esküvő dekoráció színekről van szó. Mondok néhány példát:

TÉL: meleg, meghitt, piros, fenyő, csillám, flitter, vagy jeges, ezüst, hófehér, elegáns, hideg kékek
TAVASZ:
pasztell, kikelet, frissesség, élénk zöldek, világos színek, kerekded formák, színes

NYÁR: forróság, vibráló színek, kontrasztos színek, vagy éppenséggel „napszítta” színvilág

ŐSZ: meleg, tompább színek (pl.: burnt orange, okker), fa, barna

Az évszakot a színekben is visszahozhatod, de akár a dekoráció stílusára is hatással lehet. Az esküvői dekorációkat mindig úgy készítem el, hogy igyekszem az évszakkal harmóniába hozni és beleilleszteni a környezetébe azáltal, hogy olyan dekorációs elemeket használok, amik az adott évszakra jellemzőek.

4. Inspirálódj az esküvő stílusából

Minden stílusnak megvan a maga „klasszikus” színe, ami szinte összenőtt vele. Például egy elegáns esküvőn sokszor helyet kapnak a fémszínek úgy, mint az arany vagy az ezüst, és sokszor a fehér adja az alapot. Egy rusztikus esküvőre inkább a barnás, tompább, natúr színek jellemzőek, míg egy indusztriális esküvő sok hideg színnel operál, mint pl: acélszürke, fekete; ha mediterrán hangulatú esküvőt szeretnél, annak is megvannak a saját színbéli jellemzői.

Az esküvői színek kiválasztásánál a stílusból is érdemes meríteni, és bedobni ezeket a megszokott fogásokat. Akkor biztos nem fogsz mellé.

KAPCSOLÓDÓ: Erika és Gábor Amalfi-part inspirálta esküvője

Balatoni-esküvő-Káli-medence-taberna-infinito-mediterrán-esküvő-citrom-dekoráció-budapest-wedding-decor

5. Gondolkodj árnyalatokban

Harmonikus színpalettát úgy tudsz létrehozni, hogy nem csak a szín egyetlenegy árnyalatát használod fel. Ezáltal a dekoráció és a virágdíszek sokkal élettel telibbek, a szemnek pedig érdekesebbek lesznek. Ebben a palettában is megjelenik a kék több árnyalata.

6. Vedd figyelembe, hogy neked mi tetszik

Elsősorban azt nézd, hogy neked mi tetszik, mi áll közel a szívedhez, a személyiségedhez. Azért ne válassz egy színt,mert éppen az az aktuális esküvői trendszín. Merj bátor, merész, de legfőképp önmagad lenni, a púder esküvői dekoráción túl is vannak ám lehetőségek. 😉

7. Gondolkodj nagyban

Ha egy színvilág megjelenítésről van szó, nem csak a virágokra tudunk hagyatkozni. A dekorációval kapcsolatban mindig javaslom a párjaimnak, hogy jelenítsük meg a fő színeket, a terítőben, a textilszalvétákon, a grafikai anyagokon, a helyszín hangulatvilágításában, a poharakon, tányérokon, bútorokon, egyedi -kifejezetten az eseményre készült- italokban. Nem muszáj a felsoroltak közül mindennek ebben a színben pompáznia, de egy-egy jól megválasztott elem kiválóan kihangsúlyozza a választott színpalettát, vagy éppen látványos kontrasztot tud alkotni vele.

8. Használd a színkört

Ha tanácstalan vagy, hogyan kell színeket párosítani, használd a színkört. Ez segítséget nyújt a színek párosításában. Az egymással szemben lévő színek mindig érdekesen egészítik ki egymást, gondolj például a türkizkék-narancs kombóra. Míg a szomszédos vagyis „analóg” színek pedig egy puha, a szemnek kellemes színvilágot hoznak létre.

9. Jelenítsd meg máshol is a főszínt

A színek nem csak a dekorációban és a helyszínen jelenhetnek meg. Visszaköszönhet akár a ruhádon is, a vőlegényed nyakkendőjén, zokniján vagy a koszorúslányok ruhájában. Ha egyedi lesz a vacsoramenütök, akár az ételekben vagy az ételek dekorációjába is belekerülhetnek ezek a színek. Természetesen ezt érdemes a séffel vagy a cateringgel egyeztetni.

10. Kezeld kellő lazasággal

Mint minden egyébbel kapcsolatban, itt is azt javaslom, hogy ne görcsöld túl a színeket főleg ne a virágokkal kapcsolatban. Mikor dolgozom, maximalistán állok hozzá és a lehető legpontosabb árnyalatokat igyekszem mindenből beszerezni. Viszont nem érdemes tűpontos színkódokhoz ragaszkodnod az esküvői dekorációban. A lényeg, hogy az összkép tökéletes legyen.

Kövess itt is