Mi alapján válassz esküvői dekoráció színeket?

esküvő-színek-esküvői-színpaletta-esküvői-színek-2021
  • Save

Mi alapján válassz esküvői dekoráció színeket?

Az esküvői színek kiválasztása sokszor kérdéses, elméletben pedig könnyebb, mint gyakorlatban. Hiszen annyiféle lehetőség, szín, árnyalat létezik, nem egyszer a helyszín is feladja a leckét a színekben. Mindamellett, hogy a dekorációval magatokról -mint egy pár- kommunikáltok és a személyes stílusotok leképzése, egy jól megválasztott színpaletta emeli a rendezvény fényét és emlékezetessé teszi a látványt. De hogyan is kezdj hozzá? Ehhez nyújtok neked segítséget.

1. Válassz egy alapszínt

Mikor színt választasz az esküvőre, nevezz meg egy fő színt, ami dominálni fog mind közül. Ehhez válaszd a többit. A domináns színt érdemes megjeleníteni nagyobb felületeken: asztalterítő, nagyobb fejű virágok, dekorációs eszközök.

2. Vedd figyelembe az esküvői helyszín adottságait

Két féle módon indulhatsz el az esküvő megszervezésében. A helyszínt válaszd ki elsőként vagy az általad elképzelt színhez, illetve stílushoz válaszd a helyszínt. Előbbi esetben a helyszín színeit (és az enteriőr stílusát) erősen ajánlott figyelembe venni. Viszont arra vigyázz, hogy teljesen eltakarni sem érdemes egy bizonyos adottságot, különben vizuális kakofónia lesz a vége.

Amennyiben a színekhez választod a helyszínt, könnyű dolgod van mert akkor már csak a dekoráció stílusát kell a helyszínnel harmóniába hozni. Erre adok tippeket a Stíluskalauz című blogsorozatomban.

greenery esküvői meghívó,Esküvői meghívó, modern Esküvői meghívó, egyedi Esküvői meghívó
  • Save

3. Inspirálódj az évszakokból

Az évszakok mindig jó kiindulásipontok, ha esküvő dekoráció színekről van szó. Mondok néhány példát:

TÉL: meleg, meghitt, piros, fenyő, csillám, flitter, vagy jeges, ezüst, hófehér, elegáns, hideg kékek
TAVASZ:
pasztell, kikelet, frissesség, élénk zöldek, világos színek, kerekded formák, színes

NYÁR: forróság, vibráló színek, kontrasztos színek, vagy éppenséggel „napszítta” színvilág

ŐSZ: meleg, tompább színek (pl.: burnt orange, okker), fa, barna

Az évszakot a színekben is visszahozhatod, de akár a dekoráció stílusára is hatással lehet. Az esküvői dekorációkat mindig úgy készítem el, hogy igyekszem az évszakkal harmóniába hozni és beleilleszteni a környezetébe azáltal, hogy olyan dekorációs elemeket használok, amik az adott évszakra jellemzőek.

4. Inspirálódj az esküvő stílusából

Minden stílusnak megvan a maga „klasszikus” színe, ami szinte összenőtt vele. Például egy elegáns esküvőn sokszor helyet kapnak a fémszínek úgy, mint az arany vagy az ezüst, és sokszor a fehér adja az alapot. Egy rusztikus esküvőre inkább a barnás, tompább, natúr színek jellemzőek, míg egy indusztriális esküvő sok hideg színnel operál, mint pl: acélszürke, fekete; ha mediterrán hangulatú esküvőt szeretnél, annak is megvannak a saját színbéli jellemzői.

Az esküvői színek kiválasztásánál a stílusból is érdemes meríteni, és bedobni ezeket a megszokott fogásokat. Akkor biztos nem fogsz mellé.

KAPCSOLÓDÓ: Erika és Gábor Amalfi-part inspirálta esküvője

Balatoni-esküvő-Káli-medence-taberna-infinito-mediterrán-esküvő-citrom-dekoráció-budapest-wedding-decor
  • Save

5. Gondolkodj árnyalatokban

Harmonikus színpalettát úgy tudsz létrehozni, hogy nem csak a szín egyetlenegy árnyalatát használod fel. Ezáltal a dekoráció és a virágdíszek sokkal élettel telibbek, a szemnek pedig érdekesebbek lesznek. Ebben a palettában is megjelenik a kék több árnyalata.

6. Vedd figyelembe, hogy neked mi tetszik

Elsősorban azt nézd, hogy neked mi tetszik, mi áll közel a szívedhez, a személyiségedhez. Azért ne válassz egy színt,mert éppen az az aktuális esküvői trendszín. Merj bátor, merész, de legfőképp önmagad lenni, a púder esküvői dekoráción túl is vannak ám lehetőségek.

😉
  • Save

7. Gondolkodj nagyban

Ha egy színvilág megjelenítésről van szó, nem csak a virágokra tudunk hagyatkozni. A dekorációval kapcsolatban mindig javaslom a párjaimnak, hogy jelenítsük meg a fő színeket, a terítőben, a textilszalvétákon, a grafikai anyagokon, a helyszín hangulatvilágításában, a poharakon, tányérokon, bútorokon, egyedi -kifejezetten az eseményre készült- italokban. Nem muszáj a felsoroltak közül mindennek ebben a színben pompáznia, de egy-egy jól megválasztott elem kiválóan kihangsúlyozza a választott színpalettát, vagy éppen látványos kontrasztot tud alkotni vele.

8. Használd a színkört

Ha tanácstalan vagy, hogyan kell színeket párosítani, használd a színkört. Ez segítséget nyújt a színek párosításában. Az egymással szemben lévő színek mindig érdekesen egészítik ki egymást, gondolj például a türkizkék-narancs kombóra. Míg a szomszédos vagyis „analóg” színek pedig egy puha, a szemnek kellemes színvilágot hoznak létre.

  • Save

9. Jelenítsd meg máshol is a főszínt

A színek nem csak a dekorációban és a helyszínen jelenhetnek meg. Visszaköszönhet akár a ruhádon is, a vőlegényed nyakkendőjén, zokniján vagy a koszorúslányok ruhájában. Ha egyedi lesz a vacsoramenütök, akár az ételekben vagy az ételek dekorációjába is belekerülhetnek ezek a színek. Természetesen ezt érdemes a séffel vagy a cateringgel egyeztetni.

10. Kezeld kellő lazasággal

Mint minden egyébbel kapcsolatban, itt is azt javaslom, hogy ne görcsöld túl a színeket főleg ne a virágokkal kapcsolatban. Mikor dolgozom, maximalistán állok hozzá és a lehető legpontosabb árnyalatokat igyekszem mindenből beszerezni. Viszont nem érdemes tűpontos színkódokhoz ragaszkodnod az esküvői dekorációban. A lényeg, hogy az összkép tökéletes legyen.

Kövess itt is